CUTREMUR IN SISTEMELE FINANCIARE DIN INTREAGA LUME – Efectele Covid – 19, de neoprit
Este cutremur major in sistemele financiare din intreaga lume. Efectele Covid – 19 par sa fie de neoprit si nu tin cont de nimic. De nicio bariera. Mediul de afaceri este zguduit din toti rarunchii, de la afacerile mici (de familie), pana la marile corporatii.
Explicit, al doilea „lockdown”, impus in multe tari a contribuit la o incertitudine considerabila in randul investitorilor. Nivelul de stres in cadrul sistemului financiar european, conform indicatorului compozit calculat de Banca Centrala Europeana (BCE) s-a majorat si se situeaza in jurul valorii de 0,158.
Gradual, in luna martie 2020, conditiile de tranzactionare au fost semnificativ deteriorate din cauza efectelor Covid – 19, dar la finalul lunii aprilie a fost inregistrata o revenire a pietelor internationale.
Este evidentiat faptul ca, din luna mai si pana la momentul actual, putem observa o deteriorare a conditiilor pe pietele financiare din SUA si zona Euro, potrivit indicilor calculati de Bloomberg (companie financiara din New York ).
Evolutii macroeconomice curente la nivelul tarilor din UE
Conform estimarilor semnalate publicate de Eurostat, in al treilea trimestru al anului 2020, PIB - ul ajustat sezonier a crescut cu 12,7% in zona euro si cu 12,1% in UE comparativ cu trimestrul anterior.
Comparativ cu perioada similara a anului precedent (2019), PIB-ul ajustat sezonier a scazut cu 4,3% in zona euro, respectiv cu 3,9% in UE, ceea ce reprezinta o recuperare partiala dupa contractiile ample din trimestrul anterior. Aici, vorbim despre procentaje de -14,8%, respectiv -13,9%.
Dintre statele membre ale UE au inregistrat cresteri notabile urmatoarele:
- Franta (+18,2%), cu cea mai mare crestere comparativ cu trimestrul anterior;
- Spania (+16,7%);
- Italia (+16,1%).
La polul opus se afla tarile care au inregistrat cele mai mici cresteri. Vorbim despre:
- Lituania (+3,7%);
- Cehia (+6,2%);
- Letonia (+6,6%).
Situatia din Romania pe mai multe sectoare de activitate
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a inregistrat, conform Institutului National de Statistica (INS), in trimestrul II 2020, o scadere cu 10,3% pe seria bruta, respectiv 10,2% pe seria ajustata sezonier fata de perioada similara a anului anterior. Comparativ cu trimestrul precedent, scaderea PIB a fost mai severa, de 11,9% (serie ajustată sezonier).
Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) a revizuit in scadere cresterea economica prognozata pentru anul 2020, la -3,8% (de la -1,9% in scenariul anterior), pe fondul scaderii activitatii in industrie. Astfel, avem: (-8,6%), agricultura (-7,1%) si servicii (-2,7%) fata de anul 2019.
Tot CNSP, a estimat ca sectorul constructiilor va avea o contributie pozitiva la PIB in anul acesta, cu o crestere prognozata de 5,8%. Pentru anul urmator, CNSP prevede o revenire a economiei romanesti, cu un avans de 4,9%.
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit cresterea economica pentru anul 2020, la -4,8% (de la -5,0% in scenariul anterior), iar pentru anul urmator FMI estimeaza o revenire a economiei pentru Romania cu un avans de 4,6%.
Rata somajului
Rata somajului ajustata sezonier in Romania s-a situat in septembrie 2020 la o valoare de 5,2%, in scadere cu 0,1 pp fata de luna precedenta (5,3%), conform datelor publicate de INS. Se mentine tendinta conform careia rata somajului in randul barbatilor (5,7%) este mai mare fata de rata somajului la femei (4,6%).
*Cititi aici mai multe detalii despre efectele Covid – 19 asupra sistemelor financiare