CUTREMUR IN AGRICULTURA – Legea motorinei loveste fermierii
Un cutremur in agricultura romaneasca s-a produs la scurt timp dupa ce a fost adoptata legea motorinei. Concret, din cauza acestei legi, 1.000 de intermediari de produse petroliere vor disparea de pe piata. Alt efect consta in cresterea pretului la motorina.
In consecinta, Clubul Fermierilor Romani (CFR) isi exprima dezamagirea si ingrijorarea in ceea ce priveste vanzarea motorinei. Ei sustin ca acest proces are un impact negativ in activitatea operatorilor economici de pe aceasta piata, cei mai afectati fiind fermierii care se aprovizioneaza cu motorina de la comercianti.
Totodata, ei mai sustin ca prin adoptarea acestui proiect legislativ vor fi eliminate peste 980 de companii din piata. Adica cei care asigura revanzarea de produse petroliere si care isi desfasoara activitatea la nivelul intregii tari.
Proiectul de lege despre care vorbim este menit sa completeze art. 435 din Legea 227 / 2015 privind procesul de vanzare a motorinei.
Potrivit unui comunicat emis recent de catre reprezentantii Clubului Fermierilor Romani, implicatiile negative pentru fermieri, in urma adoptarii legii sunt:
- Cresterea pretului motorinei, prin reducerea competitiei pe piata (cvasi-disparitia pietei revanzatorilor). Astfel, raman doar sase operatori / producatori nationali;
- Imposibilitatea livrarii motorinei conform cererilor fermierilor datorita capacitatilor logistice limitate, intr-o perioada critica de desfasurare a lucrarilor agricole;
- Reducerea perioadei de creditare pentru achizitia motorinei. Furnizorii ramasi vor livra numai in baza rapoartelor COFACE, care nu se utilizeaza in cazul companiilor mici, cum ar fi: societati in nume colectiv, PFA – uri;
- Neplata datoriilor catre revanzatori in conditiile in care fermierii nu mai primesc motorina.
Totodata, reprezentantii Clubului Fermierilor Romani, pun accent pe faptul ca motorina livrata in campania agricola de toamna poate fi platita in primavara anului 2021.
Demn de mentionat este faptul ca, reprezentantii CFR au solicitat presedintelui Romaniei sa nu promulge legea adoptata de Parlamentul Romaniei, prim-ministrului si ministrului Agriculturii sa sustina demersul catre Curtea Constitutionala a Romaniei pentru exceptia de neconstitutionalitate a modificarii de lege la care facem referire, avand in vedere riscurile cu efect imediat asupra lucrarilor agricole din campania agricola de toamna, posibilele implicatii asupra productiei agricole nationale, sigurantei alimentare si bunei functionari a firmelor din agricultura.