Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat cu privire la ajutorul de 2 milioane euro acordat TAROM de catre Romania. Iata decizia
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a anuntat miercuri, 6 noiembrie 2024, ca a respins actiunea Wizz Air referitoare la ajutorul acordat de Romania companiei TAROM pentru compensarea pagubelor suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19. Curtea a stabilit ca acest ajutor, care se ridica la aproape 2 milioane de euro, este compatibil cu piata interna.
La 3 februarie 2022, Romania a notificat Comisiei Europene (CE) un ajutor individual de aproape 2 milioane de euro, sub forma unei majorari de capital, destinat companiei TAROM. Acest ajutor este finantat din bugetul general al Romaniei si urmareste sa despagubeasca compania aviatica pentru pagubele suferite pe 14 rute internationale specifice in perioada cuprinsa intre 1 iulie si 31 decembrie 2020, din cauza restrictiilor de calatorie legate de pandemia de COVID-19. La 29 aprilie 2022, Comisia a considerat ca acest ajutor este compatibil cu piata interna, insa Wizz Air a contestat aceasta decizie in fata Tribunalului Uniunii Europene, actiunea fiind insa respinsa.
Prezentam comunicatul CJUE:
"Tribunalul respinge actiunea Wizz Air referitoare la un ajutor acordat de Romania companiei aeriene nationale TAROM pentru compensarea pagubelor suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19. Acest ajutor, care se ridica la aproape 2 milioane de euro, este compatibil cu piata interna. La 3 februarie 2022, Romania a notificat Comisiei un ajutor individual de aproape 2 milioane de euro, sub forma unei majorari de capital, destinat companiei aeriene romane TAROM. Acest ajutor este finantat din bugetul general al Romaniei si urmareste sa despagubeasca TAROM pentru pagubele suferite pe 14 rute internationale specifice in perioada cuprinsa intre 1 iulie si 31 decembrie 2020, din cauza restrictiilor de calatorie legate de pandemia de COVID-19.
La 29 aprilie 2022, Comisia a considerat ca acest ajutor este compatibil cu piata interna, in temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) TFUE, fara a deschide o procedura oficiala de investigare. Compania aeriana concurenta Wizz Air contesta aceasta decizie in fata Tribunalului Uniunii Europene, care astazi i-a respins actiunea. Tribunalul aminteste printre altele ca ajutoarele care compenseaza pagubele cauzate de evenimente extraordinare, precum pandemia de COVID-19, sunt autorizate si ca masura in cauza urmarea sa compenseze TAROM pentru pagubele pe care le-ar fi suferit intre 1 iulie si 31 decembrie 2020 ca urmare a restrictiilor de calatorie in vigoare in acea perioada legate de aceasta pandemie.
In continuare, Tribunalul confirma ca Comisia a evaluat in mod corect proportionalitatea ajutorului acordat companiei TAROM si ca masura in cauza nu se afla la originea unei supracompensari. In aceasta privinta, Tribunalul a considerat in special ca Comisia a calculat cu precizie si pe baza unui scenariu contrafactual adecvat pierderile suferite de TAROM cauzate in mod direct de restrictiile de calatorie in vigoare in perioada in cauza si ca a verificat cu acuratete ca TAROM luase masuri rezonabile pentru a limita pagubele in acea perioada.
In plus, Tribunalul respinge in egala masura argumentele Wizz Air potrivit carora Comisia nu ar fi luat in considerare ajutorul pentru salvare acordat anterior companiei TAROM in temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (c) TFUE si potrivit carora Comisia ar fi subestimat avantajul concurential obtinut de TAROM. Pe de o parte, ajutorul anterior si masura in cauza sunt distincte si nu acopera aceleasi costuri si, pe de alta parte, Comisia nu este obligata sa ia in considerare un eventual avantaj de care TAROM ar fi beneficiat in mod indirect, precum avantajul concurential invocat de Wizz Air”.
Sursa foto: Facebook TAROM