CUMPARATURILE FACUTE DE ROMANI: SECRETUL COLETULUI – Interventia ANAF, dupa ce livrarile trebuie raportate la fisc. Vor afla comisarii ce ati comandat online?

824

sursa foto: ziarmm.ro

O intreaga dezbatere s-a declansat miercuri, 18 mai 2022, dupa ce OUG care prevede ca livrarile facute in urma comenzilor on-line cu plata ramburs trebuie sa fie raportate la fisc, a fost adoptata. Documentul specifica ca in scopul asigurarii conformarii fiscale, furnizorul de servicii postale de trimitere contra ramburs este obligat, sub rezerva respectarii inviolabilitatii secretului corespondentei, sa furnizeze lunar, organului fiscal central informatii referitoare la trimiterile postale care au ca si particularitate achitarea de catre destinatar expeditorului, prin intermediul retelei postale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii postale inregistrate.

ANAF vine cu precizari si sustine ca prin aceasta masura se urmareste identificarea beneficiarilor reali care eludeaza taxele si impozitele datorate, prin incasarea sub forma de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii postale, a veniturilor obtinute din tranzactii efectuate in mediul on-line. Fiscul arata ca datele colectate respecta normele constitutionale privind viata intima, familiala si privata, precum si secretul corespondentei, „fara a se referi la continutul coletului”. Concret, ANAF sustine ca statul nu va afla ce se afla in coletul pe care l-ati comandat.
Potrivit Fiscului, prin stabilirea realitatii relatiei comerciale dintre cumparatorul si vanzatorul implicati in comertul online, ANAF poate avea acces la confirmarea cel putin a beneficiarului, care are interesul direct sa primeasca factura fiscala si sa beneficieze astfel de garantia legala si indirect sa determine plata taxelor si impozitelor aferente veniturilor incasate de vanzator din comercializarea produselor respective.

Iata anuntul ANAF:

„Cu privire la Ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, adoptata de Guvernul Romaniei, mentionam urmatoarele:

Prin actul normativ sunt aduse o serie de modificari si completari Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala necesare pentru reglementarea obligatiei de raportare de catre furnizorii de servicii postale a informatiilor specifice referitoare la trimiterile postale pentru care destinatarul achita expeditorului, prin intermediul retelei postale, contravaloarea bunului livrat. Scopul acestei modificari legislative este atat prevenirea si combaterea evaziunii fiscale din domeniul comertului on-line, cat si protejarea intereselor cumparatorilor. Prin aceasta masura se urmareste identificarea beneficiarilor reali care eludeaza taxele si impozitele datorate, prin incasarea sub forma de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii postale, a veniturilor obtinute din tranzactii efectuate in mediul on-line.

Plata taxelor

Prin stabilirea realitatii relatiei comerciale dintre cumparatorul si vanzatorul implicati in comertul online, ANAF poate avea acces la confirmarea cel putin a beneficiarului, care are interesul direct sa primeasca factura fiscala si sa beneficieze astfel de garantia legala si indirect sa determine plata taxelor si impozitelor aferente veniturilor incasate de vanzator din comercializarea produselor respective. Subliniem faptul ca datele colectate respecta normele constitutionale privind viata intima, familiala si privata, precum si secretul corespondentei, fara a se referi la continutul coletului.
De altfel, in scopul exercitarii atributiilor sale legale specifice de prevenire si combatere a evaziunii fiscale, ANAF prelucreaza curent date cu caracter personal cu respectarea intocmai a prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), cu modificarile ulterioare.

Pastrarea secretului

Mai mult, potrivit art. 11 din Codul de procedura fiscala, personalul ANAF este obligat sa pastreze secretul asupra informatiilor de care a luat cunostinta ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu, iar aceste informatii se refera inclusiv la cele obtinute din declaratii ori documente prezentate de contribuabili/platitori sau terti. Ordonanta de urgenta intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, iar transmiterea datelor se va realiza ulterior adoptarii ordinului presedintelui ANAF, in care va fi prevazut modelul declaratiei”.

Iata ce prevedea proiectul OUG inainte de adoptare

Purtatorul de cuvant al Guvernului a declarat ca nu au mai fost facute modificari:

La art.59, dupa alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alin. (2/1 ) – (2/5 ), cu urmatorul cuprins:

„2/1 )
In scopul asigurarii conformarii fiscale, furnizorul de servicii postale de trimitere contra ramburs este obligat, sub rezerva respectarii inviolabilitatii secretului corespondentei, sa furnizeze lunar, organului fiscal central informatii referitoare la trimiterile postale care au ca si particularitate achitarea de catre destinatar expeditorului, prin intermediul retelei postale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii postale inregistrate
(2/2 )
Informatiile referitoare la trimiterile postale se refera la:
a) numarul de inregistrare si data trimiterii postale;
b) datele de identificare a expeditorului;
c) numele si prenumele in cazul persoanelor fizice si denumirea in cazul persoanelor juridice destinatare;
d) adresele de expeditie, respectiv livrare;
e) contravaloarea bunului livrat.
(2/3 )
Perioada de stocare a datelor prevazute la alin. (2/2 ) este de 5 ani, calculata de la data primirii de catre organul fiscal central, urmand ca datele sa fie sterse automat, dupa implinirea acestui termen.
(2/4)
Furnizorul de servicii postale informeaza persoanele ale caror date cu caracter personal sunt prelucrate privind transmiterea acestora catre organul fiscal central.
(2/5 )
Persoanele ale caror date cu caracter personal sunt prelucrate potrivit alin. (2/1 ) beneficiaza de toate drepturile prevazute de Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), cu modificarile ulterioare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole