Grid star
eveniment

CUMPARAREA VECHIMII IN MUNCA – Termenul pentru a plati retroactiv ar putea fi prelungit. In prezent, acesta expira in septembrie 2023. Se prevede si posibilitatea platii esalonate si in transe inegale. Proiectul de lege, in Parlament (Document)

Vesti bune pentru cei care vor sa cumpere vechime in munca in scopul atingerii stagiului de cotizare pentru a beneficia de plata la implinirea termenului prevazut de lege.

In Senat a fost depus proiectul de lege pentru modificarea OUG 163/2020 care prevede termenul pana la care persoanele care vor sa cumpere vechime in munca pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pana in 2026. Potrivit actualelor prevederi, romanii mai pot cotiza pana in septembrie 2023. Totodata, pentru a asigura flexibilitate in privinta plata contributiei in baza contractului de asigurare sociala, se prevede posibilitatea platii esalonate si in transe inegale, nu doar in transe lunare, asa cum este stipulat in prezent.

In expunerea de motive se arata ca in prezent, potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, orice persoana se poate asigura in sistemul public de pensii in baza unui contract de asigurare sociala, in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta si, dupa caz, in vederea completarii venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.

Prin OUG 163 din 24 septembrie 2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii public, s-au stabilit urmatoarele masuri:

-persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securittii sociale;

-pana la data de 1 septembrie 2021, persoanele respective pot incheia un contract de asigurare sociala in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta;

-baza lunar de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat inscris in contractul de asigurare sociala care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la data incheierii contractului de asigurare sociala;

-perioadele pentru care persoanele in cauza achita contributia de asigurari sociale se considera stagiu de cotizare in sistemul public;

-venitul lunar asigurat la care se achita contributia de asigurari sociale se utilizeaza la determinarea punctajului lunar, si implicit la stabilirea cuantumului pensiei din sistemul public de pensii;

-modelul contractului de asigurare sociala in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta prevede ca plata contributiei se efectueaza integral, intr-o singura transa, pana la data de 31 august 2021 sau in transe lunare, pana la data de 31 august 2021. Ulterior, termenul a fost modificat din 1 septembrie 2021 in 1 septembrie 2023 (data intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor, Legea nr.127/2019).

Schimbari preconizate

Initiatorii arata ca in timp ce economia a revenit in 2021, dupa o scadere brusca in 2020, au aparut noi provocari economice si sociale odata cu razboiul din Ucraina si cresterea preturilor la energie si alimente.

Astfel, cresterea preturilor la energie a provocat cele mai mari rate ale inflatiei din ultimul deceniu si a atras dupa sine o crestere galopanta a costurilor suportate de populatie. Aceste cresteri de costuri absorb o mare parte din venitul disponibil si din economiile acumulate, afectand mult mai grav persoanele cu venituri mici si medii.

Scaderea puterii de cumparare a populatiei

In contextul scaderii puterii de cumparare a populatiei pe fondul cresterii preturilor la energie, termenul de 1 septembrie 2023 pana la care pot fi incheiate contracte de asigurare sociala in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta este insuficient in actualul context socio-economic. Astfel, se impun in continuare masuri care sa conduca la incluziunea sociala a acelor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limita de varsta in cadrul sistemului public de pensii intrucat nu indeplinesc conditiile prevazute de lege cu privire la stagiul de cotizare, oferindu-le cadrul legal pentru a putea compensa diferentele de contributie necesare, astfel incat sa evitam situatia nedreapta in care ani de contributii din partea lor nu le pot genera niciun beneficiu la pensie deoarece sub stagiul minim nu se fragmenteaza beneficiile proportional cu perioada contributiva.

Totodata, masura de completare a stagiului de cotizare in limita maxima a 6 ani la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata vine sa repare o nedreptate pentru pensionarii care, din diverse motive, au stagiul de cotizare incomplet sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare.

In acest sens, prin prezenta propunere legislativa se are in vedere extinderea masurilor in ceea ce priveste termenul pana la care pot fi incheiate contracte de asigurare sociala in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta, de la 1 septembrie 2023 in 1 septembrie 2026.

Totodata, pentru a asigura flexibilitate in privinta plata contributiei in baza contractului de asigurare sociala, propunem ca acesta sa prevada posibilitatea platii esalonate si in transe inegale, nu doar in transe Iunare, asa cum este stipulat in prezent”, se arata in expunerea de motive.

*Expunerea de motive
*Proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani