CUMPARAREA VECHIMII IN MUNCA – Conditiile pentru completarea stagiului de cotizare. Precizarile sefului Casei de Pensii
16 August 2022 14:27 Lumea Banilor 1218Romanii mai au la dispozitie un an de zile pentru a-si cumpara vechime in munca. Presedintele Casei Nationale de Pensii, Andrei Baciu, a facut precizari importante despre aceasta procedura.
Pana acum peste 17.000 de romani si-au cumparat vechime in munca pe baza Ordonantei nr.163 din 2020, majoritatea dintre ei lucrand in strainatate.
Daniel Baciu, a punctat cateva lucruri de interes pentru cei care vor sa isi completeze anii necesari obtinerii pensiei.
Contract de asigurari sociale
"Ordonanta nr. 163 pe 2020 prevede foarte clar, fata de celalalt act normativ care a fost in vigoare, ca perioada de completare a stagiului minim de cotizare sau a stagiului complet de cotizare este de maxim 6 ani de zile, fata de vechiul act normativ care se limita la 5 ani de zile.
Putem sa cumparam aceasta vechime retroactiv in intervalul de la data cand am indeplinit conditiile pentru a munci, respectiv 18 ani pana la varsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani. Deci, in acest interval, 18-65 de ani, acolo unde am avut goluri privind activitatea in munca, putem sa cumparam aceasta vechime retroactiv, achitand contributia de asigurari sociale incheindu-se un contract de asigurari sociale la unitatile teritoriale de Pensii, unde avem domiciliul, astfel incat sa putem beneficia de pensie privind limita de varsta", a precizat, potrivit antena 3, presedintele Casei Nationale de Pensii.
Sumele platite
Contributia de asigurari sociale este de 25 % si se achita la suma pe care vrem sa o asiguram, adica salariul pe care vrem sau il avem in momentul de fata. Daniel Baciu a mai precizat ca sumele mari se pot plati in rate, in baza conventiei care se face cu Casa Teritoriala de Pensii unde fiecare isi are domiciliul.