CUM VA ATINGE BITCOIN UN MILION DE DOLARI – Expertii spun ca fluctuatiile de pret sunt incriptate in misteriosul cod scris de Satoshi Nakamoto
Fluctuatiile de pret ale Bitcoin care dau emotii „de infarct” nu doar investitorilor din piata cripto, ci si pietelor traditionale si emitentilor de moneda fiat – guvernele – ar putea fi determinate chiar de celebrul cod scris de Satoshi Nakamoto. Majoritatea analistilor se duce „dupa fenta”, explica un expert in criptomoneda pentru Forbes.com, si face predictii bazate pe modelele functionale pentru pietele traditionale. Dar Bitcoin nu este o actiune, o obligatiune sau o moneda de stat. Este un fenomen stiintific emergent si ar trebui inteles prin aplicarea metodei stiintifice.
Criptomoneda creata de Satoshi Nakamoto a devenit vedeta „excentrica” a pietelor financiare dupa fluctuatiile de infarct din ultimele luni. Presa economica ii acorda din ce in ce mai multa atentie, iar analistii lanseaza predictii contradictorii cu privire la evolutia pretului: de la cei sceptici, cum ar fi profesorul Nouriel Roubini sau multimiliardarul Bill Gates, predictii pe care le puteti citi aici si aici, care spun ca este un „bubble” care se va prabusi in curand, pana la cei care profetesc o crestere astronomica a pretului, care ar putea atinge un milion de dolari in urmatorii ani.Insa si unii si ceilalti sunt in eroare cand fac aceste predictii pe baza mecanismelor cunoscute ale pietei de capital, potrivit unei analiza publicate de Forbes.com. Da, pretul ar putea creste accelerat, chiar si la 1 milion de dolari, dar „secretul” evolutiei Bitcoin este cunoscut doar de catre cei care inteleg codul lui Nakamoto.
Jesse Powell, intr-un interviu acordat Bloomberg: Bitcoin ar putea ajunge la 1 milion de dolari in urmatorul deceniu
Intr-un interviu televizat difuzat joi, 4 martie 2021 de Bloomberg, liderul platformei de schimb de criptomonede Kraken, Jesse Powell a declarat ca Bitcoin ar putea ajunge la 1 milion de dolari in urmatorul deceniu, adaugand ca mai multi experti spun ca ar putea inlocui in cele din urma toate monedele fiat majore.
„Putem specula oricat, dar cand il masurati in raport cu dolarul, trebuie sa credeti ca Bitcoin va merge la infinit. Adeptii Bitcoin spun ca va merge pana la luna, pe Marte si, in cele din urma, va fi moneda lumii” - Jesse Powell, Kraken
Dolarul „are doar 50 de ani si arata deja semne extreme de slabiciune si cred ca oamenii vor incepe sa masoare pretul lucrurilor in termeni de Bitcoin”, a spus el.
George Rotariu, cofondator si CEO Bitcoin Romania: Doar daca fiecare milionar din lume cumpara cate un Bitcoin, pretul va sari de 1 milion de dolari
Cifra de 1 milion de dolari a fost inaintata pentru prima oara de George Rotariu, cofondator si CEO Bitcoin Romania, intr-un interviu acordat pentru Lumea Banilor pe 11 octombrie 2020, cand Bitcoin se tranzactiona la aproximativ 10.000 de dolari. De atunci, valoarea Bitcoin a crescut cu aproximativ 5-600%.
„Ce vreau sa spun in principal este ca, asa cum atunci pretul de un dolar pe Bitcoin era un pret mic, si acum un 10.000 de dolari pentru un Bitcoin este un pret mic. Tot ce a promis acest produs a facut: este descentralizat, este un produs al oamenilor. Dar vreau sa punctez din nou ca Bitcoin este, si acum, la inceput. Au trecut doar 11 ani. Si sunt doar 21 milioane de Bitcoini care pot fi pusi in circulatie. In prezent, sunt destul de multi oameni care isi permit sa cumpere un Bitcoin intreg. Doar daca fiecare milionar din lume cumpara cate un Bitcoin, pretul va sari de 1 milion de dolari. Cu siguranta sunt mai multi milionari decat 21 de milioane. Si atunci, cand iei decizia de a cumpara, te uiti la ce este Bitcoin si la potentialul lui. Este, in primul rand, o modalitate de a stoca valoare si un posibil etalon-aur digital” - George Rotariu, CEO Bitcoin Romania, 11 octombrie 2020.
Predictiile extreme nu sunt nimic nou in lumea Bitcoin, unde jucatorii vor profita din convingerea unui public mai larg ca criptomonedele sunt o clasa legitima de active, mai degraba decat o moda speculativa, scre Bloomberg. Dolarul ramane, intre timp, moneda de rezerva a lumii si este reperul pentru comertul global, desi valoarea sa s-a diminuat in ultimul an.
Cum functioneaza, de fapt, Bitcoin: Pretul nu tine cont de regulile pietei
Pete Rizzo, expert in criptomoneda, explica pentru Forbes.com ca, de fapt, evolutia pretului Bitcoin nu tine cont de regulile cunoscute ale pietei.
„Analistii au pus diferite intrebari - Cum a avut loc o noua scadere a preturilor, in ciuda atentiei investitorilor si a presei? De ce graficul sau din 2017 seamana atat de mult cu „balonul” vazut in 2013? Si de ce scaderea preturilor in 2019 si 2020 s-a oprit la niveluri mult mai mari decat cele observate cu ani mai devreme? Pentru a raspunde la aceste intrebari, a aparut o noua ipoteza: Ce se intampla daca „bulele” preturilor Bitcoin sunt produsul programarii sale?”, scrie Rizzo.
Bitcoin nu are pret, mai spune expertul. Adica, din punctul de vedere al codului scris de Nakamoto, bitcoinii sunt doar date finite. Piata cumparatorilor si vanzatorilor globali pentru acele date este cea care valorifica si aplica „pretul” pe care il vedem in mod obisnuit cotat.
De aici, putem vedea de unde isi are radacina ideea ca maniile speculative sunt cauza cresterii preturilor Bitcoin. Piata stabileste intotdeauna pretul pentru bitcoins, deci cum se poate ca software-ul Bitcoin sa aiba impact asupra acestei activitati?
Raspunsul consta in programarea Bitcoin si modul in care defineste disponibilitatea bitcoin-urilor in economia sa. Dupa cum a fost stabilit in codul autorului Satoshi Nakamoto si lansat in 2009, Bitcoin are trei calitati care il disting de aproape toate celelalte economii globale:
- Are o sursa fixa de unitati de 21 de milioane (divizibila la 21 de miliarde de unitati)
- Reduce rata la care aceste noi unitati sunt introduse in economia sa pe un program programat (la fiecare 10 minute)
- Nu are operator central si este in schimb intretinut de mii de computere care isi ruleaza software-ul.
In urma interventiei guvernamentale pe piete ca raspuns la pandemia COVID-19, mainstream-ul a devenit interesat de alternative care sa protejeze valoarea de influenta politicilor. Dar sa te concentrezi pe o singura inseamna sa te concentrezi doar pe o parte din poveste, scrie Forbes.com. La urma urmei, niciun investitor nu va cumpara vreun activ decat daca este convins ca o face la un pret favorabil.
„Deci, de ce investitorii de pe Wall Street se uita din nou la Bitcoin? Pur si simplu, pariaza pe impactul pe termen lung al primelor doua proprietati ale software-ului Bitcoin asupra pretului activelor sale” - Pete Rizzo, expert in criptomoneda
Pretul activelor Bitcoin este influentat de parametrii codului sau si ca aceasta este radacina fluctuatiilor sale extreme de piata
Investitori precum Michael Saylor si Elon Musk se uita inapoi la istoricul preturilor Bitcoin si vad un model. Mizeaza pe ideea ca piata Bitcoin va fi volatila, da, dar pariaza, de asemenea, ca va fi ascendenta si ciclica. In alta ordine de idei, pretul Bitcoin a creat conditii relative de stabilitate care le permit acestora (si oricarui investitor) sa-si planifice viitorul.
Ins graficele evolutiei criptomonedei releva inca un lucru: ca pretul activelor Bitcoin este influentat de parametrii codului sau si ca aceasta este radacina fluctuatiilor sale extreme de piata.
Cu siguranta se poate exclude efectele euforiei pietei criptomonedelor si febra de a cumpara Bitcoin. Dupa cum a recunoscut Bloomberg, pretul Bitcoin a revenit recent la maximele istorice pentru a treia oara in istorie, in timp ce „nimeni nu vorbea despre asta”.
Un raspuns probabil este ca constrangerile din codul Bitcoin ofera catalizatorul necesar pentru repornirea economiei Bitcoin. Prin reducerea ofertei de noi Bitcoins batute pe o cadenta de patru ani, se pare ca software-ul stabileste conditiile pentru un ciclu de boom-and-bust de patru ani.
Privit prin acest obiectiv, este posibil ca pretul Bitcoin sa nu fie deloc intamplator, ci sa fie in schimb o functie a parametrilor cunoscuti care pot fi intelese ca un model rezultat din stimul.
La fiecare patru ani, pretul creste la un nou nivel istoric, dupa care scade pana aproape, dar nu scade niciodata sub, un pret stabilit de varful perioadei anterioare de patru ani. De acolo, pretul creste in mod constant si pana la reducerea ofertei, moment in care modificarile ofertei sale determina repetarea ciclului.
Daca acest tipar va continua, suntem pe punctul de a intra intr-o perioada in care Bitcoin va atinge in curand noi maxime istorice pentru a treia oara, stabilind un nivel de pret care va fi urmat apoi de un alt ciclu de patru ani de performanta previzibila.