CU SANATATEA LA PAMANT, INVESTITIILE IN SISTEMUL MEDICAL SUNT REFUZATE – Consiliul Economic si Social a dat aviz negativ proiectului privind sustinerea financiara a investitiilor private. Initiativa legislativa prevede un ajutor nerambursabil de pana la 5
Refuz pentru proiectul de lege initiat de mai multi parlamentari ai Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR) cu privire la propunerea legislativa pentru implementarea programului „Alexandru Pesamosca”. Este vorba despre acordarea unui ajutor nerambursabil de pana la 5.000.000 euro pentru investitii in sistemul medical.
Consiliul Economic si Social (CES) a avizat negativ proiectul, motivand ca in conditiile in care Guvernul a transmis Comisiei Europene un document revizuit privind finantarile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) in 8 septembrie 2023, prin care renunta la sase investitii urgente in unitati sanitare, modernizari sau constructia unor spitale noi, insumand o valoare de 740 de milioane euro, finantarea unor investii private in extinderea, constructia si/sau infiintarea, amenajarea si dotarea de unitati sanitare nu are fundamentare din punct de vedere al sustinerii financiare.
CES precizeaza ca in momentul de fata se deruleaza sau sunt in curs de pregatire mai multe proiecte de investitii in infrastructura spitaliceasca prin finantare obtinuta din diverse surse, inclusiv finantare rambursabila de la Banca Europeana de Investitii, programele din politica de coeziune sau finantarea nerambursabila prin PNRR:
„O parte dintre proiectele destinate initial finantarii prin PNRR au fost recent redirectionate spre instrumente oferite de Banca Europeana de Investitii, din cauza riscului de a nu fi finalizate pana in 2026. Aceasta situatie subliniaza faptul ca problema principala in acest moment nu este lipsa optiunilor de finantare, ci mai degraba capacitatea administrativa de a finaliza proiectele in timp util. Consideram ca resursele statului ar trebui sa se concentreze asupra unei implementari eficiente a proiectelor pentru care exista angajamente si finantare. Orice schema sau program aditional ar eroda capacitatea si resursele administrative, existand riscul ca programele in desfasurare sa fie intarziate”.
Investitii private
Potrivit notei de fundamentare a proiectului initiat de AUR, se propune sustinerea financiara a investitiilor private in extinderea, constructia si/sau infiintarea, amenajarea si dotarea de unitati sanitare. Sustinerea financiara consta atat intr-un ajutor nerambursabil privind o parte din cheltuielile eligibile, dar si garantarea de catre stat a unei parti din creditul utilizat de catre investitor pentru extinderea, constructia, si/sau infiintarea, amenajarea si dotarea de unitati sanitare.
Iata prevederile proiectului:
a) ajutor nerambursabil de pana la 5.000.000 euro din cheltuielile eligibile, pentru extinderea, constructia si/sau infiintarea, amenajarea si dotarea de unitati sanitare, platit investitorului dupa terminarea lucrarilor si obtinerea autorizatiei de functionare provizorie de la Ministerul Sanatatii, in baza documentelor justificative;
b) garantie in numele si contul statului prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si prin Fondul Roman de Contragarantare, de maximum 50% din valoarea creditului contractat de investitor, excluzand dobanzile si comisioanele aferente.
Conditia este ca aceste credite sa finanteze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului, in cazul in care se apeleaza la finantarea integrala sau partiala a acestor cheltuieli prin creditare.
In aceasta categorie intra atat creditul-punte acordat pentru finantarea ajutorului nerambursabil, cat si creditul de co-finantare, acordat pentru finantarea cheltuielilor eligibile neacoperite de ajutorul nerambursabil.
*Cititi aici proiectul privind implementarea programului "Alexandru Pesamosca”