Grid star
banci

CRIZA DIN 2008 SE REPETA. SEMNALELE SUNT CLARE – Doua prabusiri rasunatoare in numai 48 de ore. Coincidenta care leaga cele doua banci: „Go woke, go broke”

Este agitatie mare pe piata bancara americana dupa ce doua institutii de credit din SUA au fost inchise de catre autoritatile de reglementare in numai 48 de ore.

Este vorba in primul rand despre Silicon Valley Bank (SVB – inchisa vineri, 10 martie 2023), apoi despre Signature Bank – una dintre principalele banci dedicate criptomonedelor –, inchisa duminica, 12 martie 2023. Inchiderile au loc dupa ce numerosi clienti ai bancilor au dat buzna sa-si retraga banii in numerar, pe fondul unor temeri ca aceste doua institutii ar fi avut probleme cu solvabilitatea.

La 31 decembrie 2022, Silicon Valley Bank avea active totale de circa 209 miliarde de dolari si depozite de aproximativ 175,4 miliarde de dolari. La randul ei, la finele anului trecut, Signature Bank avea in jur de 110,36 miliarde de dolari in active si aproape 88,59 miliarde de dolari in depozite, potrivit datelor furnizate de FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation – Corporatia Federala de Asigurare a Depozitelor).

Situatia este cu atat mai dramatica pentru cele doua banci, cu cat Trezoreria SUA a anuntat luni, 13 martie 2023, ca nu le va salva cu bani de la buget (asa-numita metoda „bail out”), conform Reuters.

 

Sefimea de la SVB a avut alte griji decat activitatea economica

 

Evident, in presa au aparut temeri legate de posibila repetare a scenariului din 2008, cand criza economica mondiala a fost declansata de doua falimente petrecute la zece zile distanta unul de celalalt: falimentul bancii de investitii Lehman Brothers (15 septembrie 2008), apoi al bancii de economii si imprumuturi Washington Mutual (25 septembrie 2008).

Totusi, elementul de inedit al situatiei este remarcat de catre presa de dreapta americana (conservatoare / republicana), care se concentreaza pe sloganul „go woke, go broke” („te duci spre extrema stanga, devii falit”).

Initial, cuvantul „woke” („treaz”) a fost folosit de catre unii activisti pentru drepturile omului pentru a-si descrie munca – respectiv: vigilenta la nedreptatile din societate. Totusi, nu a trecut multa vreme pana cand notiunea de „woke” a mers pana intr-acolo, incat sa apere inclusiv drepturile unor minoritati – de exemplu, travestitii („drag queens”) sau barbatii si femeile care se pretind a apartine sexului opus (transgenderii). De aceea, acum conservatorii folosesc cuvantul „woke” cu sens peiorativ fata de cineva care se preocupa exagerat de drepturile minoritatilor.

Revenind la Silicon Valley Bank: este interesant ce scrie The New York Post, tabloidul conservator devenit celebru dupa ce a dezvaluit scandalul legat de laptopul lui Hunter Biden (fiul presedintelui SUA Joe Biden). Sambata, 11 martie 2023 (deci la o zi dupa izbucnirea scandalului de la SVB), ziarul a indicat drept o posibila cauza a falimentului faptul ca directorii si administratorii bancii nu s-au concentrat pe activitatea efectiva, economica, a institutiei de credit. De exemplu, timp de noua luni (din aprilie 2022 pana in ianuarie 2023), Silicon Valley Bank a functionat fara un director responsabil cu gestionarea riscurilor.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, dupa ce postul a fost ocupat, noua titulara, Jay Ersapah (foto 2), a considerat ca prioritare sunt campaniile pentru minoritatile sexuale (LGBTQ+), iar nu functionarea propriu-zisa a bancii.

Iar problema nu este doar cu SVB, ci la nivel sistemic, numeroase companii si banci promovand agenda „woke” in detrimentul eficientei economice. Nu o spunem noi, ci Bernie Marcus (co-fondator al lantului de magazine de bricolaj Home Depot). Intr-o declaratie oferita sambata, 11 martie 2023, pentru Fox News (principala televiziune apropiata de Partidul Republican din SUA), omul de afaceri a criticat administratia Biden pentru ca promoveaza agenda stangii (de exemplu, politicile legate de incalzirea globala) in detrimentul intereselor economice – fie ele ale proprietarilor sau ale clientilor.

 

Blestemul familiei Trump?

 

Va spuneam la inceput ca nu doar Silicon Valley Bank se afla in pragul falimentului, ci si alta institutie de credit – chiar daca mai mica –: Signature Bank. Si aceasta banca este asociata zonei „woke”, dar pentru alt motiv – mai exact, pentru pozitionarea ei radicala anti-Trump. Si nu doar impotriva fostului presedinte american Donald Trump, ci impotriva intregii familii a acestuia, cu care Signature Bank a taiat legaturile dupa revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu. Cu aceeasi ocazie, banca i-a cerut lui Trump sa demisioneze din functia prezidentiala, astfel incat Joe Biden sa se poata instala mai repede. Comportamentul bancii a fost cu atat mai surprinzator, cu cat banca avusese o indelungata relatie de afaceri cu Donald Trump.

Pentru cine nu este la curent cu istoria ultimilor doi ani a Statelor Unite: in 6 ianuarie 2021, zeci de mii de oameni au luat cu asalt Capitoliul din Washington, D.C. (sediul Congresului / Parlamentului american), revoltati de presupusa fraudare a alegerilor prezidentiale in urma carora a iesit castigator Joe Biden.

La fel ca in cazul Silicon Valley Bank, si iminentul faliment al Signature Bank a provocat un val de comentarii pe Twitter, numerosi utilizatori ai retelei sociale folosind sloganul „go woke, go broke”. Mai mult: cu privire la Signature Bank, pe Twitter a inceput sa apara din ce in ce mai insistent sintagma „Trump curse” („blestemul Trump”). Va puteti convinge singuri, facand click aici.

Care va fi efectul imediat al colapsului celor doua banci se va vedea in curand. Vor afecta aceste doua scandaluri bancare (si eventual altele pe care ele le pot provoca) un efect atat de grav asupra economiei americane, incat sa provoace o criza economica mondiala, cum s-a intamplat in 2008 cu falimentele de la Lehman Brothers si Washington Mutual?

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani