Grid star
business capital

CRIZA ABIA INCEPE – Insolvente, somaj, prabusirea consumului. Analistii anunta ca „nota de plata” a pandemiei se va deconta in 2021

Institutul National de Statistica (INS) a confirmat, prin cifrele publicate recent, ca in trimestrul II 2020 economia Romaniei a scazut cu 12,3% (ritm trimestrial) si cu 10,5% (ritm anual), cu mult peste pierderile inregistrate in recesiunile anterioare. Datele PIB trimestriale sunt disponibile incepand din 1995, insa, in acesti 25 de ani, aceste scaderi abrupte nu au mai fost inregistrate. Romania s-a imprumutat, in ultimele sapte luni, cu aproape 10 miliarde de euro: cifrele BNR arata ca datoria publica a crescut cu aproape un sfert (23,83%) din decembrie 2019 pana in iulie 2020. Acestea sunt cifrele. „Am spus ca fac totul ca economia sa aiba o revenire in V. Astazi, nimeni nu mai neaga acest lucru. Toate datele oficiale, INS si Eurostat, confirma acest scenariu”, a spus recent ministrul de Finante Florin Citu. Acestea sunt declaratiile. Oficiale. Intre cifre si declaratii este un „vid” informativ cu privire la cum va reveni economia Romaniei in forma de V. Analistii vin, in acest context, cu o perspectiva mai lucida.

Impactul economic al pandemiei se va resimti in 2021

Un bun indicator asupra evolutiilor globale din economia reala romaneasca se poate regasi in recentul raport lunar privind Indicatorul de Incredere Macroeconomica, intocmit de CFA Romania, care arata ca impactul economic al coronavirusului se va resimti puternic pana in Trimestrul 2 al anului 2021”, spune deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepresedinte al Camerei Deputatilor intr-o analiza citata de Financial Intelligence.

Optimismul global, spun si analistii companiei de consultanta financiara Euler Hermes, citati de Ziarul Financiar, se bazeaza pe un indicator care, in acest context, poate transmite un semnal de fals optimism: consumul. Revenirea din ultimele luni in zona vanzarilor cu amanuntul ar putea da impresia unei reveniri generale si in ceea ce priveste consumul privat, indicator esential pentru industria de retail (unul dintre marii angajatori din Romania si din Europa, in general).

Mitul revenirii in forma de V a economiei, bazat pe optimismul generat de cresterea consumului, spulberat de analistii Euler Hermes

Este doar o impresie insa, considera analistii Euler Hermes. Acestia amintesc faptul ca vanzarile cu amanuntul, care se afla deja pe un traseu de revenire in forma de V, reprezinta doar 45% din consumul privat, restul insemnand cheltuieli cu locuinta si serviciile, ultimele doua fiind in scadere pe fondul temerilor provocate de pandemie si efectele sale directe, cum ar fi somajul. Daca acestui context adaugam si faptul ca numarul celor care ar dori sa economiseasca a crescut substantial in ultima vreme, rezulta ca o revenire in V a consumului este destul de putin probabila, in Europa si in Romania.

Explicatia este simpla: cresterea consumului se bazeaza pe veniturile „de inertie” ale populatiei – in principal pe ajutoarele pompate de Guvern in economie, si nu pe o revenire concreta si reala a activitatii economice, a productiei.

Caderea productiei, ca efect global, este evaluata la minus 40% fata de valorile similare din ultimii ani

Evolutiile economice din Trimestrul 2 al anului 2020 surprind cea mai ampla contractie din ultimele doua decenii, dinamica PIB-ului real indicand un regres anual situat in jurul procentului de 10% (estimari rezultate din prognoze, calculate prin raportare la preturile medii ale anului 2000). Acest regres semnificativ al PIB-ului real se datoreaza unei tendinte generalizate de scadere economica, manifestate in toate sectoarele economiei, cu predominanta in industrie, comert si constructii – sectoare in care caderea productiei, ca efect global, este evaluata la -40% fata de valorile similare din ultimii ani”, arata deputatul liberal Marilen Pirtea in analiza citata de Financial Intelligence.

Noi insolvente si explozia somajului, amenintarea „din umbra” care poate accelera o revenire agresiva a crizei in iarna 2020-2012

La randul sau, economistul Csaba Balint, membru CA al BNR, publica in Financial Intelligence o ampla comparatie intre criza din 2008 si cea din 2020, in care arata ca exista revenire mai rapida a consumului generata de „situatia financiara mai solida a populatiei.”

„Cu toate acestea, ar fi prematur sa jubilam, intrucat perspectivele pietei fortei de munca s-au deteriorat, astfel incat dinamica redresarii consumului este preconizata sa se incetineasca in mod semnificativ in perioada urmatoare”, subliniaza Csaba Balint.

„Somajul in crestere desi inca nu departe de 5%, dar cu potential sigur de a mai urca in prima parte a anului urmator, tendinta spre o gestiune mai conservatoare a veniturilor gospodariilor precum si valul asteptat de insolvente de la inceputul lui 2021 sunt si ele de natura sa contribuie negativ la disponibilitatea pentru consum”, a declarat Mihai Chipirliu, CFA, Risk Director Romania la Euler Hermes, in analiza citata de Ziarul Financiar.

Efectele pe care le-a avut pandemia asupra economiei romanesti primele 200 de zile de la aparitia primului caz de infectare

Specialistii Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au realizat, in cadrul proiectului cu tema COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor efectele pe care le-au avut asupra economiei romanesti primele 200 de zile de la aparitia primului caz de infectare cu noul virus declarat in Romania. https://econ.ubbcluj.ro/coronavirus/

Situatia medicala este sintetizata astfel: in primele 200 de zile ale pandemiei au fost efectuate 2,04 milioane de teste si au fost confirmate 103.495 cazuri de coronavirus, 43.025 de persoane fiind vindecate, in timp ce 4.163 au decedat, numarul cazurilor active in data de 13 septembrie fiind de 56.307.

Situatia economica este sintetizata in mai multe grafice care arata o evolutie ingrijoratoare. „Economia romaneasca a inregistrat scaderi profunde in cel de-al doilea trimestru”, se arata in analiza publicata de UBB

Conform studiului realizat de analistii UBB, pandemia a afectat, intr-o masura mai mare sau mai mica, toate ramurile principale ale economiei, cele mai recente date ale Institutului National de Statistica indicand faptul ca sectorul industriei a suferit cel mai mult, urmat de domeniul serviciilor private. Cele mai importante scaderi au fost inregistrate in industria ospitalitatii si a turismului, respectiv in cazul serviciilor de arta, cultura si divertisment.

In contextul pandemiei, rata somajului a crescut de la 3,7% in luna ianuarie pana la 5,4% in luna iulie, cresterea somajului fiind limitata (momentan) de programele de sprijinire a ocuparii.

Indicatorii cu o frecventa lunara sugereaza ca, dupa o scadere extrem de abrupta in luna aprilie, recuperarea a inceput sa se contureze deja pe parcursul lunii mai, iar dinamica revenirii a devenit deosebit de puternica in luna iunie.In plus, in perioada iulie-august, indicii de incredere economica ai antreprenorilor si indicii de mobilitate Google au aratat semne incurajatoare, deschizand calea catre o crestere robusta in trimestrul al treilea al anului 2020. Insa acestea au fost doar lunile de vara, in care am asistat la o explozie a industriei turismului si a serviciilor, generata si de „frustrarea” lunilor de izolare.

Dar toamna si iarna ar putea frana brusc acest optimism: „ulterior trimestrului trei, ne asteptam ca ritmul revenirii sa se incetineasca semnificativ”, apreciaza autorii analizei.

Rezultatele proiectului de cercetare, actualizate in regim zilnic, pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar analizele mai detaliate sunt publicate in mod continuu pe pagina de Facebook a proiectului (www.facebook.com/covid19.roeim ).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani