Grid star
criptomonede

CRIPTOMONEDA IN BANCILE COMERCIALE – Doua banci din Coreea de Sud au anuntat deja ca vor introduce servicii pentru criptomonede. Specialistii coreeni se plang ca se face prea putin in acest sens. In Romania, BNR nu vrea sa auda de valute virtuale

Coreea de Sud face pasi importanti pentru incurajarea populatiei de a folosi criptomonede. Pe de alta parte, in Romania, Banca Nationala s-a aratat refractara fata de acest subiect.

Nu mai devreme de vineri, 14 august 2020, doua dintre cele mai mari banci din Coreea de Sud (Woori si Shinhan – aflate in top 5 din tara in materie de active) si-au anuntat intentia de a introduce servicii pentru cripto-active (criptomonede), informeaza Cointelegraph.com, estimand ca exemplul celor doua institutii va fi urmat de alte banci coreene de top.

Anuntul facut de Woori si Shinhan vine ca reactie la cele mai recente amendamente aduse Legii informatiilor privind tranzactiile financiare speciale. Noua forma a legii – ce va intra in vigoare in 2021 – va schimba cadrul normativ legat de criptovalute.

Cointelegraph mai scrie ca inca din 2017 Shinhan isi dezvaluise planurile privind crearea unor depozite pentru criptomonede, dar guvernul sud-coreean s-a impotrivit in ianuarie 2018.

Alte doua banci din Coreea de Sud – NH Nonghyup Bank si Kookmin Bank – si-au pus deja la lucru echipele comune de specialisti in blockchain, pentru a implementa mecanismele necesare investitorilor in criptomonede. Mai mult, Nonghyup spera ca isi va lansa in urmatoarele luni serviciile dedicate investitorilor institutionali.

Desi asemenea evolutii par spectaculoase pentru o tara ca Romania (unde Banca Nationala si-a exprimat in doua randuri opozitia – asa cum veti citi mai jos), expertii in blockchain din Coreea de Sud se plang ca bancile din tara lor se misca prea incet, dand ca exemplu progresele inregistrate in Statele Unite ale Americii. De pilda, Park Sung-joon (seful Departamentului de cercetare in domeniul blockchainului de la Universitatea din Dongguk) s-a aratat ingrijorat de faptul ca defazajul dintre Coreea de Sud si alte tari ar putea pune in pericol competitivitatea financiara a statului est-asiatic. Principala vina – sustine Park – o au autoritatile, care nu au creat mai devreme cadrul legal necesar.

Desi sectorul financiar-bancar coreean a avut o oarecare inertie, nu acelasi lucru se poate spune despre alte sectoare ale economiei (IT-ul, transporturile si chiar turismul), care au creat deja posibilitatea ca populatia sa plateasca folosind monede virtuale.

BNR nici nu vrea s-auda

In puternic contrast cu situatia din Coreea de Sud, in Romania autoritatea de reglementare a sistemului bancar – adica Banca Nationala a Romaniei – si-a exprimat in doua randuri (in 2015 si in 2018) opozitia fata de criptomonede, sustinand ca acestea pot prezenta o serie de riscuri pentru sistemul financiar legate de „lipsa reglementarii si a supravegherii, spalarea banilor, finantarea terorismului, volatilitatea pretului si lipsa unei securitati adecvate”. De asemenea, BNR vorbea despre „riscul reputational” al bancilor care ar opera cu valute virtuale. Mai mult, Banca Centrala cataloga criptovalutele drept active speculative, extrem de volatile si riscante.

Iata mai intai comunicatul BNR din 11 martie 2015:

„In contextul utilizarii unor scheme de moneda virtuala (Bitcoin si altele), Banca Nationala a Romaniei face urmatoarele precizari cu privire la riscurile asociate acestora.

Moneda virtuala nu este moneda nationala si nici valuta, iar acceptarea acesteia la plata nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodata, moneda virtuala nu reprezinta o formă de moneda electronica, in intelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronica.

Utilizarea schemelor de moneda virtuala ca modalitate alternativa de plata prezinta potentiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementarii si a supravegherii, spalarea banilor, finantarea terorismului, volatilitatea pretului si lipsa unei securitati adecvate, potrivit unui raport elaborat recent de catre Banca Centrala Europeana (http://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/virtualcurrencyschemesen.pdf).

De asemenea, Autoritatea Bancara Europeana a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpararii, detinerii ti tranzactionarii monedelor virtuale si, ulterior, a emis o opinie referitoare la schemele de moneda virtuala. (Documentele se regasesc la https://www.eba.europa.eu/documents/10180/598420/ EBA_2013_01030000_RO_TRA.pdf si http://www.eba.europa.eu/documents/10180/657547/EBA-Op-2014-08+Opinion+on+Virtual+Currencies.pdf).

Banca Nationala a Romaniei monitorizeaza evolutia acestor scheme de moneda virtuala din perspectiva unor potentiale riscuri asupra sistemului financiar”.

Redam comunicatul BNR din 6 februarie 2018:

„In contextul evolutiei schemelor de monede virtuale, inclusiv a riscurilor asociate acestora, Banca Nationala a Romaniei isi intareste pozitia exprimata prin comunicatul emis in martie 2015, cand atragea atentia asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite in astfel de monede.

Banca Nationala a Romaniei semnaleaza o crestere a interesului populatiei fata de monedele virtuale, in special Bitcoin, atat din perspectiva detinerii si tranzactionarii acestora, cat si ca afacere. Pe fondul lipsei reglementarilor si a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum si a diversificarii acestora, s-au amplificat riscurile financiare si reputationale la nivelul detinatorilor.

Totodata, avand in vedere cresterea exponentiala din ultima perioada a pretului majoritatii monedelor virtuale, si a fluctuatiilor foarte mari inregistrate de acestea pe perioade foarte scurte, Banca Nationala a Romaniei clasifica monedele virtuale, cum ar fi Bitcoin, drept active speculative, extrem de volatile si riscante.

In scopul evitarii manifestarii riscului reputational la nivelul institutiilor de credit, Banca Nationala a Romaniei, in calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajeaza orice fel de implicare in legatura cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizarii de servicii pentru entitatile care ofera servicii de investitii sau de tranzactionare a acestor monede.

Banca Nationala a Romaniei va continua sa monitorizeze evolutia schemelor de monede virtuale din perspectiva manifestarii unor potentiale riscuri asupra sistemului financiar, cu mențiunea ca, in prezent, datorita volumelor foarte mici, aceste scheme nu reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii financiare din Romania”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani