Grid star
eveniment

Cresterea TVA si reducerea deficitului bugetar: presedintele Consiliului Fiscal anunta ce se intampla

Presedintele Consililui Fiscal, Daniel Daianu (foto), nu crede ca in 2025 va creste TVA-ul, dar atrage atentia ca impactul recalcularii pensiilor se va resimti in 2026. Potrivit lui Daianu, greul incepe din 2026, atunci cand deficitul trebuie scazut spre 3%, tinta in acest an fiind de 7%, si va trebui regandit regimul fiscal.

Presedintele Consiliului Fiscal a declarat la digi 24 ca daca nu s-ar adopta masuri de corectie in 2025, deficitul ar trece de 9% din PIB. 
“In declaratii publice si unele informatii pe care le am, nu se va recurge la crestere de TVA in 2025. Insa exista, se stie deja in spatiul public ca exista unele modificari. De pilda, de la 8 la 10 cresterea impozitarii, sa spunem, dividendelor. Exista un prag care este scazut la microintreprinderi, eliminarea facilitatilor pentru diverse sectoare”, a precizat Daianu.

Prezentam declaratiile lui Daniel Daianu:

“Masurile din 2025, la inghetarea salariilor bugetarilor si la non-indexarea pensiilor se adauga si unele masuri de crestere a veniturilor, care ar contribui cu un 0,3 - 0,4% din PIB. Este discutabil, daca este suficient. Noi avem unele valori preliminare, asteptam proiectul de buget si atunci vom construi o opinie. Trebuie sa se retina ceva. In 2026, care este o cheie de interpretare a problematicii corectiei in anul care a inceput corectiei deficitului, se va simti impactul deplin al recalcularii pensiilor. Daca nu s-ar adopta masuri de corectie in 2025, cu acest impact deplin, deficitul usor ar trece de de 9% din PIB. Deci aceasta arata ca misiunea nu este simpla deloc. Este o tinta ambitioasa.

In declaratii publice si unele informatii pe care le am, nu se va recurge la crestere de TVA in 2025. Insa exista, se stie deja in spatiul public ca exista unele modificari. De pilda, de la 8 la 10 cresterea impozitarii, sa spunem, dividendelor. Exista un prag care este scazut la microintreprinderi, eliminarea facilitatilor pentru diverse sectoare.

Greul va incepe in 2026. Aceste masuri nu au fost, hai sa spunem, teribil de complicate. In 2026, in sensul ca ajungem, sa spunem, cu deficitul la 7% din PIB, dupa care va trebui sa ne ducem catre 3%. Este cale lunga pana la 3%. Sunt 4 procente din PIB si atunci va trebui sa se regandeasca regimul fiscal. De altfel, ministrul de Finante, domnul Tanczos Barna, a spus ca pana la jumatate acestui an se va pune la punct o regandire a regimului fiscal”.

Sursa foto: Digi 24


 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani