Grid star
eveniment

CRESTEREA SALARIULUI MINIM: ANUNTUL SINDICATELOR – Cartel Alfa cere ca marirea sa fie acordata tuturor angajatilor: "Cu ce este mai vulnerabil un lucrator din sectorul privat in raport cu unul din sectorul public"

Ordonanta de Urgenta prin care angajatorii vor putea majora optional cu 200 lei salariul celor platiti cu salariul minim, suma la care nu vor plati taxe sau impozite, este discriminatorie, arata Cartel Afa. Sindicalistii cer ca aceasta marire sa fie acordata tuturor salariatilor, inclusiv celor din sectorul public.


Sindicalistii arata ca masura este benefica, doar ca aceasta majorare, asa cum o prevede propunerea de OUG, se poate aplica doar salariatilor incadrati cu salariul minim de 2.550 RON brut:

"De ce un salariat platit cu 2.550 lei brut (1.524 lei net) ar fi considerat vulnerabil, iar cel cu un salariu de 1.570 lei net (cu 50 de lei mai mult), spre exemplu, nu ar fi in aceeasi categorie? Toate salariile aflate sub valoarea cosului minim pentru un trai decent (2.708 lei pentru o persoana in decembrie 2021) plaseaza lucratorii intr-o situatie de vulnerabilitate”.
Potrivit Cartel Alfa, aplicand astfel de politici publice, angajatorul este incurajat sa continue sa ofere salariul minim, mizand ca de la an la an vor exista astfel de artificii legale care vor permite o crestere a nivelului minim de salarizare, fara o imbunatatire categorica a vietii angajatilor. In plus, consecintele vor fi resimtite si la pensie prin diminuarea punctajului, sustin sindcatele.
Se mai reclama ca masura se aplica doar lucratorilor cu salariul minim din sectorul economic, cu toate ca si in sectorul public avem numerosi salariati incadrati cu salariul minim. Sindicalistii intreaba cu ce este mai vulnerabil un lucrator din sectorul privat care merge acasa cu 1.524 lei, in raport cu un lucrator din sectorul public care la sfarsit de luna primeste tot 1.524 lei.

Iata anuntul Cartel Alfa:

"Rata inflatiei a ajuns in aprilie la 13.8% comparativ cu aprilie 2021, iar preturile la cele mai multe produse de baza au crescut cu procente intre 20 si 80%. De la o zi la alta, preturile sunt mai mari, iar salariul minim acopera din ce in ce mai putin din valoarea cosului de trai, determinand saracirea accelerata a lucratorilor. Peste 40% din contracte sunt la nivelul salariului minim, iar 9 din 10 romani castiga sub salariul mediu de aproximativ 3500 lei net.

In acest context, Guvernul a propus un proiect de ordonanta de urgenta cu intentia de a sprijini lucratorii vulnerabili, conform Notei de fundamentare a Proiectui de Ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri fiscale). Astfel, angajatorii vor putea majora optional cu 200 RON salariul lucratorilor platiti cu salariul minim, suma la care nu vor plati taxe sau impozite.

In fond, gandirea este benefica, doar ca aceasta majorare, asa cum o prevede propunerea de OUG, se poate aplica doar salariatilor incadrati cu salariul minim de 2.550 RON brut. De ce un salariat platit cu 2.550 lei brut (1.524 lei net) ar fi considerat vulnerabil, iar cel cu un salariu de 1.570 lei net (cu 50 de lei mai mult), spre exemplu, nu ar fi in aceeasi categorie? Toate salariile aflate sub valoarea cosului minim pentru un trai decent (2.708 lei pentru o persoanain dec 2021) plaseaza lucratorii intr-o situatie de vulnerabilitate.

Limitarea cresterii

In al doilea rand, limitarea aplicarii acestei cresteri pentru un singur nivel salarial va contribui la perpetuarea discrepantelor salariale din Romania. Faptul ca nu se acorda aceasta deductibilitate tuturor angajatilor, ci numai celor cu salariul minim, va avea drept consecinta imediata incalecarea salariilor in plaja 2.550-2.850, demotivand lucratorii. Se repeta astfel greselile din aplicarea legii salarizarii bugetare din 2010 pana in 2017, de data aceasta in sectorul economic.

In al treilea rand, masura se aplica doar lucratorilor cu salariul minim din sectorul economic, cu toate ca si in sectorul public avem numerosi salariati incadrati cu salariul minim. Cu ce este mai vulnerabil un lucrator din sectorul privat care merge acasa cu 1.524 lei, in raport cu un lucrator din sectorul public care la sfarsit de luna primeste tot 1.524 lei?

Este de subliniat ca aplicand astfel de politici publice, angajatorul este incurajat sa continue sa ofere salariul minim, mizand ca de la an la an vor exista astfel de artificii legale care vor permite o crestere a nivelului minim de salarizare, fara o imbunatatire categorica a vietii angajatilor. In plus, consecintele vor fi resimtite si la pensie prin diminuarea punctajului.

Atat in cadrul Comisiilor de Dialog Social cat si in Consiliul Economic si Social au solicitat modificarea proiectului de OUG. CNS Cartel ALFA solicita acordarea unei mariri pentru toti salariatii, fara discriminare, prin aplicarea unei deductibilitati de 200 lei. Cerem public ca acest act normativ sa fie adoptat integrand propunerile partenerilor sociali”.

Majorarea voluntara nu va fi impozitata

Ministerul de Finante anunta recent ca majorarea voluntara cu 200 de lei a salariului minim nu va fi impozitata, in acest sens fiind elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta. Finantele au elaborat actul normativ necesar pentru indeplinirea masurii adoptate in cadrul programului guvernamental ‘Sprijin pentru Romania”,”200 de lei in plus pentru salariul minim (crestere voluntara scutita de taxe)”.

Astfel, este propusa neimpozitarea si neincluderea in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru cresterea voluntara a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut in contractul individual de munca. Reglementarea regimului fiscal derogatoriu are ca scop combaterea consecintelor sociale negative cauzate de cresterea preturilor.
De la 1 iunie 2022, pentru suma rezultata din majorarea salariului de baza de la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 2.550 lei lunar, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, se arata in proiect.
De aceasta masura vor beneficia si persoanele nou angajate in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si pana la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este de 2.750 de lei:
"Masura se aplica pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza pentru care:
-contractele individuale de munca se afla in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si prevad un nivel al salariului de baza lunar brut la aceeasi data, fara a include sporuri si alte adaosuri, egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, si
-angajatorul majoreaza voluntar salariul de baza de la nivelul de 2.550 de lei la 2.750 de lei.

Beneficiaza si persoanele nou angajate

De asemenea, incepand cu aceeasi data, de aceasta masura beneficiaza si persoanele nou angajate in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si pana la data de 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este de 2.750 de lei.
Reglementarile sunt aplicabile in perioada in care salariul majorat/de incadrare, dupa caz, este mentinut la nivelul de 2.750 lei, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente perioadei 01 iunie – 31 decembrie 2022, inclusiv, si se acorda proportional cu perioada din luna in care salariatii au beneficiat de majorarea salariala, respectiv proportional cu perioada din luna in care salariatii sunt incadrati in munca la nivelul salariului de 2.750 de lei”
, se arata in expunerea de motive. Prevederile nu sunt aplicabile personalului salarizat potrivit Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani