CRESTEREA SALARIILOR – Guvernul Citu, acuzat: ”Politica de austeritate salariala mentine Romania in subdezvoltare”
Cartel Alfa acuza ca politica de austeritate salariala a Guvernului condus de Florin Citu mentine Romania in subdezvoltare si anunta continuarea protestelor.
Potrivit sindicalistilor, guvernantii invoca pandemia si criza globala pentru a justifica inghetarea salariilor, pensiilor si a tuturor cheltuielilor pentru cele mai sarace categorii ale populatiei:
“Criza se manifesta in toate lumea, e adevarat, insa nu peste tot este folosita ca pretext pentru a lovi in categoriile cele mai dezavantajate ale populatiei".
Potrivit Cartel Alfa, analiza privind evolutia de anul acesta a salariului minim in tarile europene ne arata ca, in majoritatea statelor care au un salariu minim statutar, acesta a crescut de la 1 ianuarie 2021.
Cresteri salariale in alte tari
Iata cresterile de salarii minime in tarile membre UE din Europa Centrala si de Est, state care se afla, ca si Romania, intr-un proces de recuperare a decalajelor fata de Europa de Vest:
Cartel Alfa arata ca salariile minime au fost indexate si in tarile Europei de Vest, spre exemplu, in Franta, Germania, Olanda, Irlanda, Elvetia, Luxemburg, Portugalia, Malta, Belgia sau Marea Britanie. Desi procentele cu care cresc salariile minime din aceste tari sunt, evident, mult mai mici, faptul ca ele se aplica la o valoare mult mai mare face ca suma majorata sa depaseasca cresterea nominala din Romania:
“O crestere cu doar 10-15 centi a salariului minim orar conduce la o majorare cu 16-25 euro lunar!
Care sunt concluziile pe care le putem extrage din aceste date?
Majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est au realizat in acest an cresterea salariului minim, protejandu-si angajatii si continuand programul de convergenta salariala;
Desi este criza peste tot, tendinta generala este de a pastra puterea de cumparare a populatiei prin majorarea salariilor minime sau indexarea lor, cele mai multe dintre guvernele statelor membre UE asumandu-si responsabilitatile fata de cetatenii lor;
Pe langa cresterea extrem de mica a salariului minim – in procent si in valoare nominala – lucratorul roman ramane cu mai putini bani in buzunar din crestere, avand cea mai mare rata de taxare a salariului brut (ultimele doua coloane din Tabel). Spre exemplu, daca la cresterea salariului minim din Letonia s-ar aplica taxarea din Romania, in loc de 57 de euro cat ii ramane in mana angajatului leton, i-ar mai ramane doar 40.
Avand in vedere toate aspectele de mai sus, dar si faptul ca anul trecut Romania a avut o crestere a salariului minim tot mai mica decat cresterile din Europa (am aratat AICI), practic constatam ca nu mai exista convergenta salariala cu restul Europei. Ba chiar dimpotriva, ecartul se mareste! In plus, mentinerea blocata a negocierilor colective de sector, prin efectele legii 62/2011, face ca intreaga grila salariala sa se mentina la un nivel scazut. Avem peste un sfert din salariati la nivelul salariului minim (1,4 mil.), iar jumatate dintre contractele de munca inregistrate in Revisal, sunt cu salarii care nu depasesc 1600 lei net/2700 lei brut.
Care sunt consecintele?
Mentinerea si adancirea starii de saracie a populatie, continuarea migratiei masive si subdezvoltare cronica!
Numai o clasa politica inconstienta si total vanduta intereselor personale si de grup poate sa ignore o astfel de situatie!
CNS Cartel ALFA continua actiunile de protest pentru cresterea veniturilor lucratorilor, justitie sociala si politici publice echilibrate, in interesul cetatenilor. Din data de 14 ianuarie, cand Caravana Drepturilor Sociale a plecat de la Baia Mare, membrii nostri au manifestat in orasele Zalau, Targu Mures, Brasov, Ploiesti, Constanta, Piatra Neamt, Botosani, Iasi, Galati, Buzau, Sibiu, Craiova, Pitesti, Targoviste, Drobeta Turnu Severin, Arad, Timisoara, Targu Jiu si in Bucuresti la sediile pincipalelor institutii si ale partidelor de guvernare.
Urmatoarele actiuni de protest sunt:
Marti, 2 februarie 2021, ora 10.00, Ministerul Finantelor Publice
Joi, 4 februarie, ora 10.00, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. In aceeasi zi, la ora 12.30 membrii Federatiei Sindicatelor din Comert protesteaza la sediul Confederatiei Patronale Concordia.
Militam pentru: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justa, aplicarea corecta a legislatiei!
Si pe timp de pandemie sau criza,
Toti avem aceleasi drepturi!”.