CRESTEREA REDEVENTELOR INTRA LA VOT – Daca Senatul va aproba proiectul de lege, redeventa medie platita Romaniei de catre companiile care exploteaza petrol si gaze se va majora de la 6% la 17,5% (Document)
11 February 2024 12:28 Lumea Banilor 1553Senatorii decid daca Romania va castiga mai mult din redeventele platite de companiile de petrol si gaze. Pe ordinea de zi a Senatului de luni, 12 februarie 2024, se afla propunerea legislativa pentru modificarea articolului 49 din Legea petrolului 238/2004 initiata de deputatul PSD Daniel Florin Ghita (foto) si semnata de parlamentari ai Aliantei pentru Unirea Romanilor. Concret, se cere cresterea redeventei medii de la 6% la 17,5%.
Dreptul guvernelor de a percepe redevente de la companiile de petrol si gaze deriva din proprietatea asupra resurselor naturale. Guvernele detin si gestioneaza resursele subsolului in numele cetatenilor lor. Prin plati de redevente, guvernele sunt compensate de companiile de petrol si gaze pentru extractia resurselor naturale publice. Statele folosesc, in general fie un sistem de concesiune in care ratele de redevente reglementate se aplica in mod egal tuturor producatorilor, fie un sistem de acorduri de partajare a productiei cu producatorii, in care regulile si tarifele pot varia de la un contract la altul, arata initiatorii.
In expunerea de motive se explica ca in legislatia actuala redeventa a fost fixata la valori intre 3 -13,5 % pentru titei si intre 3,5-13% pentru gaze naturale, insa procentul stabilit este insuficient si trebuie marit:
“Prin actuala propunere legislativa dorim cresterea redeventei. Prin aplicarea acestor majorari s-ar inregistra o crestere a redeventei medii de la 6% la 17,5%, ceea ce inseamna incasari totale anuale mai mari pentru statul roman”.
Iata procentul pe care ar trebui sa-l plateasca companiile:
*Cititi aici propunerea legislativa pentru modificarea articolului 49 din Legea petrolului 238/2004
*Cititi aici expunerea de motive a proiectului privind propunerea legislativa pentru modificarea articolului 49 din Legea petrolului 238/2004