Cresterea plafonului salariului minim. Finantele iau in calcul mai multe scenarii pentru ca de facilitatea de neimpozitare a 300 lei din salariu sa beneficieze 1,8 milioane de romani
11 June 2024 09:00 Lumea Banilor 556Finantele iau in calcul marirea plafonului salariului minim pentru ca 1,8 milioane de romani sa beneficize de suma de 300 lei care nu se impoziteaza. Guvernul a decis saptamana trecuta majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare din salariul minim pentru care nu se va plati impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
Insa sunt anumite probleme care trebuie rezolvate, astfel incat de aceasta facilitate sa beneficieze toata lumea. Ministrul de Finante, Marcel Bolos, a explicat ca pentru a putea beneficia de acest lucru, o persoana trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa fie platita cu salariul minim pe economie si sa aiba venituri de cel mult 4.000 de lei brut. Insa multi romani primesc si tichete de masa, iar pragul este depasit. Potrivit lui Marcel Bolos, sunt luate in calcul mai multe variante de majorare a plafonului de venit.
"Noi facem analiza la nivelul Ministerului de Finante pentru ca presupune un impact bugetar suplimentar pentru bugetul de stat. Interesul nostru este ca sa aiba cei 1.8 milioane de beneficiari ai salariului minim acelasi tip de facilitati, adica cei 300 lei, sa poata sa beneficieze ca si deductibilitate si sa fie netaxati pentru toti. Am luat in calcul trei scenarii: 4.100, 4.200, 4.300 (marirea plafonului-n.r.), si vom decide cat de curand, pentru a avea o propunere care sa fie si sustenabila si sa nu afecteze drepturile celor 1,8 milioane de beneficiarit. Termenul este data de 1 iulie", a afirmat, potrivit romania-actualitati, ministrul de Finante. Conform acestuia, pentru fiecare treapta de 100 lei de majorare a plafonului de venit, impactul bugetar ar fi de cate 100 de milioane de lei.
400 lei in plus
Guvernul a adoptat joi, 6 iunie 2024, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, precum si alte masuri fiscale. Actul normativ prevede majorarea sumei din salariul minim pentru care nu se va plati impozit. Conform Executivului, pentru a proteja puterea de cumparare a salariatilor, se mareste de la 200 de lei la 300 de lei suma lunara pentru care nu se va plati impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. Decizia se va aplica in cursul acestui an, incepand cu drepturile salariale pentru luna iulie, in contextul majorarii salariului minim brut pe tara garantat in plata.
A fost adoptat si Proiectul de Hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Astfel, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat la 3.700 lei lunar incepand cu 1 iulie 2024, ceea ce reprezinta o crestere de 12,12%, fata de luna iunie 2024. In prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 3.300 lei.