CRESTEREA PENSIILOR – Programul de guvernare PSD-PNL-UDMR. Punctul de pensie va ajunge la 1.586 de lei (Document)
Punctul de pensie va creste de la 1 ianuarie la 1.586 de lei. Asta se mentioneaza in programul de guvernare PSD-PNL-UDMR.
Totodata, in acelasi program de guvernare se mai prevede si cresterea indemnizatiei sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022.
In ceea ce priveste pensiile de serviciu, acestea vor fi recalculate plecand de la principiul contributivitatii, cu respectarea jurisprudentei Curtii Constitutionale.
Evaluarea dosarelor
Programul de guvernare mai prevede si digitalizarea/evaluarea dosarelor de pensii si recalcularea tuturor pensiilor, in vederea eliminarii inechitatilor din sistem. Nu in ultimul rand, coalitia PSD-PNL-UDMR anunta si sustinerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depasi perioada de iarna 2022.
Recalcularea
Cu privire la recalcularea pensiilor, se sustine aplicarea generala a principiului contributivitatii in stabilirea dreptului la pensie, sens in care se arata ca modernizarea sistemului public de pensii va conduce la eliminarea inechitatilor si reducerea decalajelor.
Pensiile private
Coalitia propune, cu privire la pensiile private, cresterea contributiilor catre Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cat este in prezent, după transferul contributiilor sociale in sarcina angajatilor, pana la 4,75% in 2024.
Iata principalele masuri propuse:
”-Digitalizarea/ evaluarea dosarelor de pensii;
-Stabilirea calendarului de implementare a Legii 127/2019 (in termen de 120 de zile), tinand cont de conditionalitatile de modernizare asumate prin PNRR si negocierile cu Comisia Europeana;
-recalcularea tuturor pensiilor in conformitate cu Legea 127/2019, in vederea eliminarii inechitatilor din sistem.
-Marirea punctului de pensie la 1.586 lei si cresterea indemnizatiei sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022;
-Sustinerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depasi perioada de iarna a anului 2022.
Recalcularea pensiilor
Legislatia din Romania s-a schimbat in acest domeniu in ultimii ani, separat de cadrul general, fiind introduse o serie de legi speciale prin care s-au reglementat categorii de pensii care nu au ca temei principiul contributivitatii. Sustinem aplicarea generala a principiului contributivitatii in stabilirea dreptului la pensie, sens in care modernizarea sistemului public de pensii va conduce la eliminarea inechitatilor si reducerea decalajelor.
Digitalizarea
Modernizarea sistemului de pensii va cuprinde:
Digitalizarea/evaluarea dosarelor de pensii
Masuri propuse:
-Transpunerea tuturor dosarelor de pensii din format letric in format electronic;
-Cresterea capacitatii caselor de pensii in folosirea tehnologiei pentru rezolvarea solicitarilor pensionarilor;
-Intarirea capacitatii de comunicare/raspuns la solicitarile de informatii ale beneficiarilor prin folosirea informatiei in sistem digital;
-Eficientizarea prin digitalizare a activitatii caselor de pensii si evaluarea tuturor dosarelor de pensii in perspectiva recalcularii pensiei. Recalcularea pensiilor
Masuri propuse:
Stabilirea noului cuantum al pensiilor. Urmare aplicarii acestor masuri vor fi consolidate in continuare abilitatile de management la nivelul conducerii caselor de pensii, prin fixarea unor indicatori clari de performanta pentru toate casele de pensii. De asemenea, va creste nivelul de informare a pensionarilor si accesul acestora la dosarele de pensii in format digital, ca parte a programului de furnizare a serviciilor destinate pensionarilor indiferent de locul de resedinta. In ceea ce priveste raspunsul la asteptarile de prelungire a vietii active si de crestere a cuantumului pensiei, este in curs de adoptare cadrul legal care sa permita optiunea persoanelor care indeplinesc conditiile legale de pensionare sa ramana active dupa varsta legala de pensionare.
Pensiile private
Referitor la pensiile private, principalele masuri urmarite sunt:
-Cresterea contributiilor catre Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cat este in prezent, dupăa transferul contributiilor sociale in sarcina angajatilor, panaa la 4,75% in 2024;
-Promovarea unor solutii legislative pentru dezvoltarea sistemului de pensii private;
-Promovarea cadrului legal care vizeazăa organizarea si functionarea sistemului de plată a pensiilor private (proiect de Lege privind plata pensiilor private);
-Flexibilizarea si dezvoltarea legislatiei privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei in cauză (varstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative si crearea de noi produse de acest tip (...).
In ceea ce priveste cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecand de la principiul contributivitatii, cu respectarea jurisprudentei Curtii Constitutionale”.