Cresterea economiei Romaniei, moderata. BNR a facut calculele (Document)
16 December 2024 13:00 Lumea Banilor 462Lumea Banilor prezinta raportul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu privire la economia Romaniei. Astfel, pe plan intern, cresterea activitatii economice s-a mentinut la niveluri moderate de la data publicarii Raportului anterior, fiind impulsionata in principal de consum si intr-o maniera relativ mai redusa de formarea bruta de capital fix, in timp ce dinamica exportului net si-a accentuat influenta contractionista.
In cel de-al doilea trimestru al anului curent, ritmul de crestere a activitatii economice a incetinit la 0,9 la suta 37 in termeni anuali, cresterea semnificativa a consumului (+4,7 puncte procentuale contributie la cresterea PIB) fiind aproape in totalitate contrabalansata de evolutia exportului net (-4,5 puncte procentuale contributie la cresterea PIB), Grafic 1.7. Comparativ cu primul trimestru al anului 2024, cresterea economica a accelerat de la un nivel de 0,1 la suta. Aportul semnificativ al consumului a avut loc in contextul majorarii veniturilor disponibile reale, pe fondul cresterii salariilor nominale si a pensiilor, in paralel cu continuarea procesului dezinflationist, dar si al asteptarilor de majorare in continuare a veniturilor reale. Totodata, aceasta dinamica a fost sustinuta si de imbunatatirea increderii consumatorilor si de relaxarea standardelor de creditare de catre banci, ce au contribuit la accesarea de credite de consum noi (a se vedea Caseta 3 din sectiunea 2.2), in special pentru achizitionarea bunurilor de folosinta indelungata si semi-durabile.
Tranzactiile imobiliare
Potrivit BNR, cresterea cererii de consum a condus la majorarea volumului importurilor de bunuri si servicii (+6,2 la suta in T2 2024 fata de T2 2023), contribuind astfel la accentuarea dezechilibrului extern. In contextul diminuarii volumului de exporturi (-1,2 la suta in T2 2024 fata de T2 2023), inclusiv ca urmare a performantelor economice relativ modeste ale principalilor parteneri comerciali.
Pe partea ofertei, cea mai importanta contributie la cresterea PIB a provenit dinspre sectorul agricol (+0,3 la suta), desi la formarea PIB contributia sa este cea mai redusa (1,9 la suta). Contributii negative la cresterea PIB au fost consemnate dinspre tranzactiile imobiliare pe fondul restrangerii ofertei de locuinte la vanzare (-0,2 puncte procentuale), industrie si informatii si comunicatii (-0,1 puncte procentuale fiecare). Estimarile pentru trimestrul al treilea al anului curent indica o crestere de 1,1 la suta fata de acelasi trimestru din anul 2023.