CRESTEREA ALOCATIILOR CU 20% SI INDEXAREA PENSIILOR CU MINIMUM 6% - Promisiunile lui Turcan. Ministrul demis al Muncii anunta si cresterea salariului minim cu doua zile inainte de votul din Parlament pentru investirea Guvernului condus de generalul desemn
Cu doua zile inainte ca Guvernul generalului Nicolae Ciuca sa ajunga in Parlament pentru a cere votul de investitura, cu sanse minime pana in prezent, ministrul demis al Muncii, Raluca Turcan, in prezent interimar, promite bani. Si promite ca vor creste alocatiile si pensiile.
Promisiuni pentru obtinerea voturilor necesare, sau chiar ceea ce anunta Turcan se va si realiza?
Turcan a anuntat in mod public luni, 1 noiembrie 2021, ca de la anul vor creste alocatiile cu 20%, iar pensiile vor fi indexate cu minim 6%. In plus, este anuntata si "directia de crestere a salariului minim".
Ministrul Muncii cere timp si stabilitate pentru a fi implementate aceste masuri. Ceea ce intelegem din mesajul ministrului Muncii de pe facebook este ca cere ca Guvernul Ciuca, din care face parte pe hartie, sa fie votat pentru a fi implementate masurile de mai sus.
Iata promisiunile Ralucai Turcan
"Un efort realist si sustenabil bugetar pentru anul viitor inseamna :
• cresterea alocatiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta;
• de asemenea, pensiile vor fi indexate cu minimum 6%, intentia fiind ca aceasta crestere sa fie mai mare;
• vom mentine directia de cresterea a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali.
Oamenii au nevoie de sprijin, iar presiunea cresterii preturilor este majora, dar trebuie sa pastram echilibrul bugetar, investitiile si perspectiva de crestere economica , pentru ca acestea reprezinta real baza cresterii veniturilor.
Acum alocam in total DOAR pentru pensii, alocatii, asistenta sociala si somaj aproximativ 133 de miliarde de lei pe an. Costul cheltuielilor cu pensii, salarii si asistenta sociala este de peste 90% din total venituri fiscale ale statului (…).
Singurul raspuns credibil este din cheltuirea atenta a fiecarui leu public sau euro intrat in tara. Asta presupune: reforma pensiilor, reforma salarizarii, asistenta sociala tintita, atragerea banilor din PNRR si exercitiul financiar european viitor.
Si din investitii publice consistente!!!
Pentru asta, insa, avem nevoie de un pic de timp si, ideal, de stabilitate si responsabilitate politica".