CRESTERE ACCENTUATA A PRETURILOR – Constructiile si comertul cu amanuntul, domeniile in care se estimeaza ca se va intampla acest lucru (Document)

1057

Managerii estimeaza o crestere accentuata a preturilor in constructii si comertul cu amanuntul, potrivit unei anchere de conjunctura a Institutului National de Statistica.

Se mai prevede o relativa stabilitate a activitatii in industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii, si o relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare si servicii.

Industrie prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna noiembrie 2021, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -3%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului se va inregistra crestere accentuata (sold conjunctural +60%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna noiembrie 2021, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni scadere a volumului productiei (sold conjunctural -23%). Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -13%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere accentuata a acestora (sold conjunctural +42%).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -3%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +4%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata numarului de salariati (sold conjunctural +12%).
Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +44%).

Servicii

Conform estimarilor din luna noiembrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -1%). In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +17%).

*Datele INS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole