Creste scepticismul privind economiile a 5 tari europene

3057

sursa foto: Deutsche Welle

Agentia de rating Moody’s a revizuit joi, 16 aprilie 2020, perspectivele asupra a noua sisteme bancare europene avand in vedere pandemia de coronavirus si a schimbat la negativ perspectivele pentru cinci din ele. Este vorba despre Norvegia, Finlanda, Ungaria si Portugalia, de la stabil la negativ, si Slovacia, de la pozitiv la negativ.

Perspectivele asupra altor patru sisteme bancare – Republica Ceha, Polonia, Austria si Irlanda – au ramas stabile, relateaza Financial Intelligence.

Modificarile de joi ale perspectivei Moody’s reflecta consecintele probabile ale focarului de coronavirus in Europa. Moody’s previzioneaza o contractie cumulativa a economiei in primul si al doilea trimestru al anului 2020. Desi masurile favorabile de politica fiscala si monetara vor ajuta probabil recuperarile cu o crestere peste tendinta in trimestrele urmatoare si in 2021, probabil ca productivitatea din trimestrul doi este putin probabila fie recuperata.

In acest mediu, creditele cu probleme ale bancilor vor creste, iar provizioanele lor vor reduce profitabilitatea. Rentabilitatea majoritatii bancilor europene este deja scazuta in raport cu colegii globali.

Totusi, in majoritatea sistemelor bancare, lichiditatea este puternica, iar amortizarile de capital sunt substantiale, oferind o baza solida pentru a absorbi pierderile neasteptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole