Creste impozitul pe dividende. Noi reguli pentru microintreprinderi in Codul fiscal (Document)
30 December 2024 11:50 Lumea Banilor 1433Ordonanta-trenulet care urmeaza sa fie adoptata luni, 30 decembrie 2024, prevede cresterea impozitului pe dividende, dar si scaderea pragului pentru microintreprinderi.
Astfel, potrivit proiectului de OUG initiat de Ministerul Finantelor, impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul. In prezent, impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 8% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane.
Impozitarea microintreprinderilor
Pragul pentru impozitare a microintreprinderilor scade de la 500.000 de euro la 250.000 de euro, si la 100.000 in 2026. Ceea ce inseamna ca mai multe firme mici vor fi impozitate.
Iata prevederea din proiectul de OUG:
“Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 250.000 euro, respectiv 100.000 euro incepand cu 1 ianuarie 2026, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu. In cazul microintreprinderii care, in cursul anului, se gaseste in situatia prevazuta la art. 47 alin. (1.1), suplimentar fata de regulile prevazute la alin. (5),
Iata actuala prevedere privind microintreprinderile:
“Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu”.
>>Proiectul OUG
>>Nota de fundamentare a proiectului
>>Codul Fiscal