CRESTE COSTUL FORTEI DE MUNCA – Ultimele date pentru angajatori (Document)

435

sursa foto: monitorulbt.ro

Cresc costurile cu forta de munca. In trimestrul I 2023 comparativ cu trimestrul IV 2022, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 2,29%.

Potrivit Institului National de Statistica, in trimestrul I 2023, comparativ cu trimestrul I 2022, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare), a inregistrat o rata de crestere de 14,33%.

Trimestrul I 2023 comparativ cu trimestrul IV 2022

Fata de trimestrul IV 2022, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice.

Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare s-au regasit in:
– activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (9,86%);
– constructii (7,81%);
-administratie publica (5,70%).

Unde se plateste mai putin

Cele mai mari scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) au avut loc in:
– productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-10,06%);
-industria extractiva (-4,50%);
-alte activitati de servicii (-3,09%).

„Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 2,34%, iar cea a cheltuielilor indirecte3 (non-salariale) cu 1,35%. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in industria extractiva (23,06%), constructii (21,84%), respectiv in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (21,43%)”, anunta INS.

*Cititi aici datele INS

 

 

 

 

Ultimele articole