CRESC PRETURILE – Cei care vor sa isi cumpere o casa vor plati mai mult. Institutul National de Statistica a facut „ancheta” (Document)

503

sursa foto: evz.ro

Cei care vor sa-si cumpere o casa vor scoate mai multi bani din buzunar. Managerii anunta cresterea preturilor in constructii, dar si in comertul cu amanuntul, in cadrul unei “anchete de conjunctura” a Institutului National de Statistica.

Astfel, se preconizeaza:

-Crestere moderata a activitatii in comertul cu amanuntul si in servicii;
-Relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare si in servicii;
-Crestere a preturilor in constructii si comertul cu amanuntul.

Industrie prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din iulie 2023, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% . Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

Constructii

Potrivit estimarilor din iulie 2023, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni crestere a volumului productiei (sold conjunctural +17%). Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +7%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +24 %).

Comertul cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +13%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +16%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +22%).

Servicii

Conform estimarilor din iulie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +7%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +7%).

*Cititi aici datele INS

Ultimele articole