CRESC DATORIILE CATRE STAT – BNR anunta la cat se ridica restantele la bugetul asigurarilor sociale
21 January 2023 14:07 Lumea Banilor 1093Banca Nationala anunta cresterea datoriilor la stat de catre firme. Fata de anii anteriori, firmele isi onoreaza mai bine datoriile fata de furnizori si alti creditori, insa restantele neplatite catre stat continua sa se acumuleze.
Valoarea totala a restantelor pe care companiile nefinanciare le au fata de partenerii nebancari (furnizori, stat, alti creditori) este in scadere la finalul anului 2021 comparativ cu anul anterior (-7 la suta), insa in structura, obligatiile fata de stat (impozite, taxe si alte obligatii) sunt mai mari cu 16 la suta fata de anul anterior, in special pe componenta de obligatii restante fata de bugetul asigurarilor sociale.
Capital sub limita reglementata
Restantele catre furnizori sunt in continuare predominante, peste jumatate din arieratele catre partenerii nefinanciari reprezentand intarzieri la plata facturilor catre partenerii comerciali (37 miliarde lei, in anul 2021), potrivit raportului BNR-decembrie 2022.
Din totalul arieratelor generate de sectorul companiilor nefinanciare, peste jumatate (62 la suta) sunt generate de firmele care au capital propriu sub limita reglementata (capitalul propriu este mai mic decat 50 la suta din capitalul social).
Incidente de plata
Potrivit Bancii Centrale, incidentele majore de plata generate de companiile nefinanciare au inregistrat in intervalul ianuarie-septembrie 2022 un volum in crestere fata de perioada anterioara (594 milioane lei, +27 la suta), insa au fost generate de un numar mai mic de companii (3,782 de firme, cu 5 la suta mai putine).
Potrivit BNR, gradul de concentrare este ridicat, 100 de companii generand 61 la suta din incidentele majore de plata. Dupa sectorul de activitate, in aceeasi perioada, companiile din servicii si cele din constructii sunt responsabile de cele mai multe incidente majore cu instrumente de plata (26 la suta, respectiv 24 la suta).
In functie de dimensiunea companiei, microintreprinderile sunt cele care realizeaza cele mai multe incidente de plata, atat ca numar de firme, cat si ca volum (2.972 de firme, 44 la suta din valoarea incidentelor majore).