Grid star
eveniment

Cresc contributiile la pensiile private. Iata ce se intampla cu pensiile speciale (Document)

Vor creste contributiile la fondurile de pensii private de la 4,75% la 6% pana in 2030. Prevederea apare in Planul bugetar-structural national pe termen mediu – 2025-2031 elaborat de Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto). In prezent, cota virata de angajatori este de 4,75%, iar banii ajung la fonduri private care ii investesc, urmand ca la pensionare romanii sa primeasca banii.

Proiectul mai prevede si reformarea sistemului de pensii pe baza principiului contributivitatii prin crearea unui cadru normativ care sa elimine inechitatile de gen, diferentele rezultate din momentul pensionarii si tipul de munca prestata, printr-o formula de calcul clara si predictibila bazata pe numarul de puncte realizat si sa stabileasca un mecanism predictibil de indexare a pensiilor care sa asigure sustenabilitatea sistemului. Se introduc reguli cu privire la pensiile speciale:

“Reforma sistemului de pensii din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) include si revizuirea pensiilor speciale, vizand corectarea inechitatilor dintre beneficiarii acestor categorii de pensii si beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivitatii”.

Guvernul si-a propus urmatoarele obiective:

 a) asigurarea sustenabilitatii Pilonului II de pensii prin cresterea contributiilor la fondurile de pensii private de la 4,75% la 6% pana in anul 2030. Acest obiectiv are in vedere cresterea contributiei la finantarea pe termen lung a economiei reale prin asigurarea unei surse stabile de capital si diversificarea portofoliului de investitii; 
b) reformarea sistemului de pensii pe baza principiului contributivitatii prin crearea unui cadru normativ, care sa elimine inechitatile de gen, diferentele rezultate din momentul pensionarii si tipul de munca prestata, printr-o formula de calcul clara si predictibila bazata pe numarul de puncte realizat si sa stabileasca un mecanism predictibil de indexare a pensiilor care sa asigure sustenabilitatea sistemului. Prin aceasta reforma se urmareste garantarea sustenabilitatii fiscale si alinierea pe deplin a principiului contributivitatii cu eliminarea inechitatilor si abordarea adecvarii pensiilor mici.
Se preconizeaza o crestere temporara a cheltuielilor pe termen scurt pana la nivelul unui procent de 12% din PIB, urmata de o scadere pe termen mediu si lung, odata cu implementarea masurilor suplimentare precum limitarea accesului la pensionarea anticipata si incurajarea prelungirii perioadei de angajare. Pana in anul 2030, reforma va conduce la o reducere a ponderii cheltuielilor in PIB, estimata la 0,18% in 2030 si 0,48% in 2031, continuand trendul descendent fata de contextul anterior adoptarii reformei. De asemenea in perioada anilor 2025-2026 se are in vedere o crestere moderata a cheltuielilor cu asistenta sociala urmata de o indexare a acestei categorii de cheltuieli pentru perioada de prognoza ramasa.

Pensiile speciale

O alta prevedere vizeaza pensiile speciale. 
“Reforma sistemului de pensii din PNRR include si revizuirea pensiilor speciale, vizand corectarea inechitatilor dintre beneficiarii acestor categorii de pensii si beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivitatii luand in considerare si jurisprudenta Curtii Constitutionale.
 Pentru realizarea acestei reforme este necesara elaborarea unui cadru legislativ care sa corecteze dezechilibrele induse mai ales de catre legea 124 /2019, indicate in Recomandarile de Tara si in analiza din rapoartele Comisiei Europene, conducand totodata si la intarirea sustenabilitatii si predictibilitatii sistemului de pensii speciale. Reforma are ca obiectiv alinierea pensiilor speciale la principiul contributivitatii, contribuind la optimizarea cheltuielilor publice intr-un trend descendent constant. Se estimeaza o reducere a cheltuielilor de pana la 0,08% din PIB in 2030, comparativ cu proiectiile din scenariul pre-reforma”,
se arata in Planul bugetar.

>>Planul Ministerului de Finante


 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani