BANCILE AU DAT CREDITE DE 140 MILIARDE LEI IN 2023 – Majoritatea imprumuturilor au fost in lei. Volumul creditelor noi accesate de populatie si companii reprezinta echivalentul a 36% din soldul creditului neguvernamental
15 March 2024 10:30 Lumea Banilor 1059Bancile din Romania au acordat in 2023 credite noi populatiei si companiilor in valoare de 140 miliarde lei, in crestere cu 10,41% comparativ cu volumul imprumuturilor noi accesate in 2022.
Potrivit Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) condusa de Bogdan Neacsu (foto) volumul creditelor noi accesate de populatie si companii, anul trecut, reprezinta echivalentul a 36% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2023. Soldul creditului neguvernamental, care totaliza 387 miliarde lei la finele anului trecut, este calculat ca diferenta dintre totalul creditelor noi acordate populatiei si companiilor si rambursarile partiale si totale, precum si vanzarile de credite.
Leul, la putere
Viteza de reinnoire a creditelor este accelerata de impulsionarea finantarii companiilor, in volum de 77,3 miliarde lei, o pondere importanta dintre acestea accesand imprumuturi cu scadenta scurta, de sub un an. Repartitia pe monede releva ca anul trecut 74,56% din credite au fost acordate in lei, 22,44% in euro si 3% in dolari. Volumul creditelor noi acordate de institutiile de credit din Romania, in perioada ianuarie 2020 - decembrie 2023, marcata de pandemia de coronavirus si efectele razboiului din Ucraina, se ridica la 461 miliarde lei.
Creditele noi, acordate in cei patru ani, depasesc cu peste 19% soldul creditului neguvernamental inregistrat la finele lunii decembrie 2023 si reprezinta echivalentul a unei treimi din Produsul Intern Brut al Romaniei, arata ARB:
“Statistica confirma apetitul pentru creditele neguvernamentale si sprijinul din ce in ce mai mare al bancilor din Romania pentru populatie si companii, cu toate ca viteza privind cresterea creditarii la nivel de sold este mai temperata in ultimii ani. Sistemul bancar este parte din solutie la crizele suprapuse, asigurand finantare in ritm sustinut si pe baze sustenabile, economisire la dobanzi competitive in raport cu alte state si produse si servicii digitale. Bancile contribuie la finantarea afacerilor, a proiectelor de investitii si a locuintelor pentru 2,3 milioane debitori, stimuland astfel cresterea economica si crearea de locuri de munca. Sectorul bancar faciliteaza economisirea, la dobanzi competitive, pentru atingerea obiectivelor financiare pe termen lung ale clientilor. Astfel, 15,89 milioane deponenti persoane fizice si juridice detin depozite ce se ridica la aproape 574 miliarde lei in luna decembrie 2023, in crestere cu 11,8% in ritm anual”.
ARB sustine ca in 2022, sectorul bancar se situa la finele clasamentului rentabilitatii sectoarelor economice din Romania. Industria bancara se pozitiona pe locul 20 din 24 in topul sectoarelor economice din perspectiva rentabilitatii capitalurilor si pe locul 24 din 24 in ceea ce priveste rentabilitatea activelor.
>>Raportul Asociatiei Romane a Bancilor