CREDITE BANCARE GARANTATE DE STAT - Este prevazuta si scutirea de la plata impozitului pe salariu. Printre cheltuielile eligibile se numara plata chiriei sau interventiile stomatologice (Document)
Proiectul OUG privind aprobarea programului guvernamental „StudentInvest” a fost pus in dezbatere publica. Este vorba despre facilitarea accesului la finantare pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 ani impliniti si pana la 31 de ani neimpliniti, care sunt cuprinsi in sistemul de invatamant superior autorizat de catre Ministerul Educatiei.
Programul "StudentInvest” prevede facilitarea accesului la finantare, si consta in garantarea unui credit in valoare de maximum 50.000 lei, in proportie de 80%, de catre stat, prin Fondul Roman de Contragarantare, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare, precum si in suportarea dobanzilor si a cheltuielilor adiacente creditului. Dobanda aferenta programului este IRCC trimestrial plus o marja de 5.5%, Comisionul de analiza al bancii este de 0.2% la acordare, iar comisionul de gestiune a garantiei este de 0.4% anual. Plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 milioane lei.
Dobanzile, suportate din Fondul de rezerva bugetara
Platile de dobanda pentru creditul acordat, precum si cheltuielile privind comisioanele de analiza si de gestiune a garantiilor vor fi suportate din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, al carui ministru are calitatea de ordonator principal de credit. In cazul in care beneficiarul creditului nu plateste la scadenta ratele de capital aferente creditului, sumele platite de Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, reprezentand dobanzi, comisioane si speze bancare, se recupereaza de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala in baza titlului executoriu emis de catre aceasta.
Pentru acordarea creditului, beneficiarul va fi insotit de cel putin un codebitor, daca nu este angajat. Imprumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe transe, in functie de documentele justificative prezentate la decontare. Creditul se acorda pentru o perioada de maximum 10 ani, inclusiv perioada de gratie. Destinatia creditului este de a acoperi nevoile tinerilor studenti privind educatia, sanatatea, cultura, si de habitat.
Plata interventiilor medicale si a chiriei
Se considera cheltuieli eligibile ale beneficiarului urmatoarele:
a) taxe de studii, inclusiv licenta, master, doctorat;
b) plata cartilor, rechizitelor;
c) costul publicarii cartilor sau al studiilor de specialitate;
d) taxa de participare la manifestari stiintifice si concursuri, precum si cheltuielile de transport pentru deplasari;
e) achizitionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate;
f) plata chiriei, in cuantum de maximum 300 euro/luna, la cursul BNR din ziua platii;
g) plata locurilor de cazare in caminele studentesti;
h) parte/avans din achizitia unei locuinte;
i) cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, in baza documentelor justificative: conventie, adeverinta sau alt document care atesta inscrierea in program;
j) decontarea, pentru studentii care sunt parinti, a cheltuielilor cu cresa, gradinita, scoala, programele after school, precum si a taxelor pentru cursuri extrascolare: cursuri de limbi straine, cursuri sportive, robotica si programare, pictura.
k) costul serviciilor dentare si al interventiilor chirurgicale.
Scutirea de la plata impozitului
Pentru tinerii care se angajeaza in termen de 4 luni de la finalizarea studiilor de licenta, angajatorul depune lunar la Agentia Nationala de Administrare Fiscala documentatia necesara in vederea scutirii de la plata impozitului pe salariu, in limita a maximum 500 lei/luna, pentru o perioada de 2 ani, incepand cu data angajarii, iar tinerii deja angajati beneficiaza de scutirea platii impozitului pe salariu din prima luna dupa promovarea examenului de licenta.