Grid star
banci

Creditarea in valuta: anuntul bancherilor (Document)

Banca Nationala a Romaniei a facut o analiza cu privire la creditarea in valuta a companiilor nefinanciare care reprezinta o componenta importanta in finantarea acestor firme. Exista, insa, multiple moduri prin care acumularea de credit in valuta poate accentua riscurile la adresa stabilitatii financiare.

Atunci cand debitorii autohtoni au o pozitie valutara neacoperita, o depreciere a monedei locale ar creste plata echivalenta in moneda nationala, conducand la o deteriorare a capacitatii de onorare a serviciului datoriei. Mai mult, daca o apreciere a monedei straine ar avea loc alaturi de o crestere a ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta, acest lucru ar agrava riscul de nerambursare al debitorilor. 
BNR arata ca la nivelul Romaniei, majorarea mai rapida a ratei de dobanda de politica monetara fata de parcursul celei din zona euro a contribuit la o accelerare temporara a creditului in valuta acordat companiilor nefinanciare. Ulterior, odata cu inceperea ciclului de crestere a ratelor de dobanda in zona euro si mentinerea acestora la nivel national, creditarea in valuta si-a temperat avansul. Astfel, de-a lungul ultimelor 12 luni pana la martie 2024, riscul valutar aferent companiilor nefinanciare s-a situat pe o traiectorie descendenta. 
Desi creditul in valuta ramane majoritar in structura, avand o pondere de 55 la suta in fluxul anualizat de credit oferit de catre banci in martie 2024, importanta acestuia a scazut notabil comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand componenta de valuta ajunsese la o pondere de 70 la suta. Astfel, dinamica fluxului anualizat de credit denominat in valuta s-a diminuat cu 27 la suta in temeni anuali (martie 2024), conturandu-se o preferinta in crestere pentru lei (+41 la suta).

Preferintele firmelor imobiliare

La nivel sectorial, firmele din imobiliare apeleaza in cea mai mare masura la imprumuturile in valuta, acestea consemnand totusi un risc valutar mai redus fata de alte sectoare, avand in vedere practica acestora de a indexa preturile si veniturile in moneda straina, fapt ce le ofera un anumit grad de acoperire. Creditele in valuta cumuleaza 46 la suta din imprumuturile acordate companiilor nefinanciare (martie 2024), pondere ce s-a pastrat constanta in ultimele 12 luni. Valuta dominanta este euro (respectiv 96 la suta din expunerile valutare), urmata de dolarul american (3,5 la suta).
Creditele denominate in valuta continua sa consemneze o calitate a creditelor superioara celor in lei, rata de neperformanta situandu-se la 2,8 la suta in martie2024, comparativ cu 4,7 la suta in cazul creditelor acordate in moneda nationala. 
Analiza situatiei financiare a firmelor care au contractat credite in valuta in anul 2023 arata un grad mai mare de indatorare comparativ cu cele care au luat credite in lei. Astfel, ponderea firmelor cu un grad mai mare de indatorare (raportul datorii/capital peste 2) era de aproximativ 40 la suta, cu 10 puncte procentuale mai mare comparativ cu cea asociata companiilor care au preferat creditarea in lei.

>>Raportul BNR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani