COTATIA ROBOR LA 24 DE ORE DUPA DECIZIA BNR – Cresterea este semnificativa

1026
institurii financiar nebancare

Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 creste semnificativ la 24 de ore dupa ce Banca Nationala a Romaniei a majorat dobanda-cheie de la 3,75% la 4,75%.

BNR a anuntat joi, 7 iulie 2022, noua cotatie a ROBOR: 6,76%, in crestere fata de ziua precedenta, cand a afisat o cotatie de 6,63%. ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna.

Majorare importanta

Banca Nationala a Romaniei a majorat rata dobanzii de politica monetara cu un punct procentual, la 4,75%. Cresterea vine de la de la 3,75 la suta pe an, si se aplica incepand cu 7 iulie 2022.
Consiliul de Administratie al BNR a mai decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la suta pe an, de la 4,75 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 3,75 la suta, de la 2,75 la suta pe an, incepand cu data de 7 iulie 2022.
Institutia condusa de Mugur Isarescu vrea si pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara, dar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit:

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele:

-majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,75 la suta pe an, de la 3,75 la suta pe an, incepand cu data de 7 iulie 2022;
-majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la suta pe an, de la 4,75 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 3,75 la suta, de la 2,75 la suta pe an, incepand cu data de 7 iulie 2022;
-pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara;
-mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit”,
a anuntat Banca Centrala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole