Cota unica de impozitare
01 March 2024 09:23 Lumea Banilor 1284Radu Burnete, presedintele Confederatiei Patronale Concordia
Vad ca la PNL s-au baut multe cafele ieri si partidul a iesit sa spuna ca sustine cota unica prin vocea lui Nicolae Ciuca, Tanase Stamule, Bogdan Hutuca si nu am mai numarat fiindca am priceput mesajul. Este binevenit ca si cel pe care Marcel Ciolacu l-a dat zilele trecute ca anul acesta, cu toate sensibilitatile lui electorale, inghetam orice discutie pe fiscalitate.
Asta nu inseamna ca ne mananca pisica realismul. Marcel Bolos e fortat sa faca mai putina campanie si mai multa administratie asa ca ne-a transmis si el ca cel tarziu la jumatatea lui 2025 cam avem nevoie de niste ”masuri fiscale”. Sa ne tina baierele pana atunci.
Nu o sa va conving vreodata ca sunt obiectiv in sustinerea cotei unice doar orice impozitare progresiva mi se va aplica si mie ca si multora dintre cei pe care ii reprezint in timpul orelor de program.
Cu toate acestea eu zic asa. Romania trebuie in acelasi timp sa fie mai competitiva decat economiile vestice ca sa le ajunga din urma, dar impartasim si multe dintre valorile sociale si politice europene.
Pentru mine chestia asta cu cotele are o dimensiune temporala si una culturala. E prea devreme. Noi mai avem minimum un deceniu de recuperat economic si trebuie sa o facem la viteza mare. O impozitare progresiva rezolva niste probleme sociale (poate, daca nu spargem banii pe prostii), dar dintr-o placinta inca mica si a carei viteza de crestere o va frana. Nitica rabdare. Apoi chestia culturala. Uitati-va ce rate de colectare avem.
Noua ne trebuie un sistem fiscal simplu si fara multa birocratie fiindca ne furam singuri caciula. Tot un deceniu cred ca ne va lua sa ducem societatea si ANAF (of ANAF birocratia mea) catre un grad mare de conformare voluntara si prietenoasa cu contribuabilul. Cand pragurile temporale si culturale sunt depasite, progresivitatea poate avea si avantaje discutabile. Pana atunci nu vad niciunul.
Ah, ca este de discutat si despre cota unica? Este. Sa o facem, dar uitandu-ne nu doar la economia noastra, ci la ce se intampla in jur. Eu inteleg referintele la Europa, le folosesc adesea insa aici cred ca ce se va intampla in viitorul apropiat e mult mai important decat ce s-a facut in trecut. Avem nevoie sa fim competitivi oricat de sec si anost suna asta.
Sursa: Facebook Radu Burnete
Sursa foto: Facebook Radu Burnete