Grid star
antreprenoriat

Costuri mai mari cu forta de munca. Iata domeniile in care s-au inregistrat cresteri (Raportul)

Sunt costuri mai mari cu forta de munca. In trimestrul I 2024 comparativ cu trimestrul IV 2023, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 1,85%. Conform cifrelor Institutului National de Statistica (INS), in trimestrul I 2024 comparativ cu trimestrul I 2023, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 16,45%.

Fata de trimestrul IV 2023, in aceeasi perioada din 2024 costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in:
-invatamant (11,52%);
-tranzactii imobiliare (10,09%);
-hoteluri si restaurante (8,82%). 

Fata de perioada analizata, cele mai mari scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au observat in: 
-productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-12,88%);
-industria extractiva (-10,11%).

Comparativ cu trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 1,88%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 1,10%.

Trimestrul I 2024 comparativ cu trimestrul I 2023

Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in:
-invatamant (33,30%);
-hoteluri si restaurante (27,06%);
-transport si depozitare (20,96%);
-constructii (20,49%).

Comparativ cu trimestrul I 2023, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cel mai putin in industria extractiva (8,69%), sanatate si asistenta sociala (9,94%), respectiv in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (10,68%). 

>>Raportul INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani