Grid star
eveniment

CORUPTIE PE FONDURI UE – Concurs fraudat si angajari pe bani intr-un proiect derulat prin Organismul Intermediar Regional Bucuresti-Ilfov, din subordinea Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene. DNA a finalizat dosarul de luare de mita

DNA a finalizat dosarul fostului director al Organismului Intermediar Regional pentru Programe Europene Capital Uman - Regiunea Bucuresti-Ilfov, Dragos Adrian Iorga (foto). Parchetul anticoruptie a anuntat joi, 28 decembrie 2023, trimiterea in judecata a fostului director pentru luare de mita si folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Concret, procurorii il acuza pe Dragos Iorga ca ar fi livrat catre doua persoane subiectele si raspunsurile de la un concurs pentru ocuparea a doua posturi in cadrul unui proiect derulat prin institutia pe care o conducea (aflata in subordinea Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene). in schimb, Iorga ar fi pretins de la cele doua persoane cate 1.500 lei lunar, de la data primirii primului salariu pana la data finalizarii proiectului, aspecte cu care cele doua persoane ar fi fost de acord. In total, in perioada martie 2021 – octombrie 2023, fostul director ar fi incasat in acest mod 75.600 lei.

 

Prezentam comunicatul DNA:

 

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest la domiciliu, a inculpatului IORGA DRAGOS ADRIAN, la data faptelor director al Organismului Intermediar Regional pentru Programe Europene Capital Uman - Regiunea Bucuresti-Ilfov (institutie aflata in subordinea Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene), in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:

- luare de mita (doua fapte ambele in forma continuata),

- folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii (doua fapte).

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

La inceputul anului 2021, inculpatul Iorga Dragos Adrian, in calitatea mentionata mai sus, ar fi 'ajutat' doua persoane (prin remiterea nelegala a subiectelor si a raspunsurilor corecte) sa ocupe, prin concurs, doua posturi in cadrul unui proiect derulat prin Organismul Intermediar Regional Bucuresti-Ilfov, institutie aflata in subordinea Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene (M.I.P.E.). In schimbul acestor 'servicii' inculpatul ar fi pretins de la cele doua persoane (martori in cauza) cate 1.500 lei lunar, de la data primirii primului salariu pana la data finalizarii proiectului, aspecte cu care cele doua persoane ar fi fost de acord.

Conform 'intelegerii' mentionate anterior, in perioada martie 2021 – octombrie 2023, inculpatul Iorga Dragos Adrian ar fi primit de la cele doua persoane suma totala de 75.600 lei.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza. De asemenea, s-a mai solicitat instantei de judecata sa dispuna confiscarea extinsa asupra sumelor de 10.000 dolari, 11.000 euro, 174.600 lei, cat si a cantitatii de 62,5 g lingouri din metal galben, ce pare a fi aur, ridicate de la inculpatul Iorga Dragos Adrian.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani