CORUPTIE LA MULTINATIONALA – Acord de recunoastere a vinovatiei: Herbalife va plati o amenda penala de 123 milioane dolari pentru mituirea unor oficiali guvernamentali si a unei institutii media

2276
corporatia multinationala Herbalife

sursa foto: The Wall Street Journal

Da, coruptia exista nu doar in randurile functionarilor publici, ci si in mediul privat – si chiar la scara mare. De exemplu, corporatia americana Herbalife – care produce suplimente alimentare si le comercializeaza in sistem multi-level marketing (MLM) – a fost de acord sa plateasca o amenda penala de 123 de milioane de dolari intr-un dosar de dare de mita.

Anuntul a fost facut vineri, 28 august 2020, de catre Parchetul Districtului de Sud din New York, in conditiile in care Herbalife este acuzata de mituirea unor oficiali chinezi in schimbul autorizatiilor de functionare in China. De asemenea, Herbalife i-a dat spaga si unei institutii de presa detinute de catre guvernul de la Beijing, pentru ca aceasta sa nu prezinte manevrele ilegale facute de corporatie, afirma procurorii americani.

Parchetul newyorkez mentioneaza ca in alt dosar, avand legatura cu cel de fata, Herbalife a acceptat sa plateasca un prejudiciu de peste 67,31 de milioane de dolari.

Redam comunicatul parchetului din New York:

Herbalife este de acord sa plateasca 123 de milioane de dolari pentru solutionarea dosarului bazat pe Legea privind practicile corupte din strainatate

Audrey Strauss, procurorul interimar al Statelor Unite pentru districtul sudic din New York („SDNY”), si procurorul general adjunct Brian C. Rabbitt din Divizia penala a Departamentului de Justitie al Statelor Unite („DOJ”) (n.r. echivalentul Ministerului Justitiei din Romania) au anuntat astazi formularea de acuzatii penale impotriva HERBALIFE NUTRITION, LTD. („HERBALIFE”), o corporatie multinationala cu sediul in Los Angeles, pentru ca a conspirat sa incalce prevederile legate de registre si procese-verbale din Legea privind practicile corupte din strainatate („FCPA”).

Acuzatiile se bazeaza pe o schema a HERBALIFE veche de un deceniu, ce presupune falsificarea registrelor si a proceselor-verbale, precum si efectuarea de plati corupte catre oficiali ai guvernului chinez, in scopul inceperii, pastrarii si cresterii activitatii HERBALIFE in China. In legatura cu acuzatiile depuse, SDNY si DOJ (n.r. procurorii Strauss si Rabbitt) au incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei („DPA”) cu HERBALIFE. In conformitate cu DPA, HERBALIFE a recunoscut ca a participat la conspiratia acuzata si va plati o amenda penala de 55.743.093 USD.

Procurorul Audrey Strauss a declarat: ‘Asa cum s-a recunoscut in acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat astazi, Herbalife a aprobat platile corupte extinse si sistematice catre oficialii guvernului chinez pe o perioada de 10 ani pentru a promova si extinde afacerile Herbalife in China. Mai mult, in efortul de a ascunde aceasta schema de coruptie raspandita, Herbalife a pastrat inregistrari contabile false pentru a cataloga in mod eronat aceste plati improprii drept cheltuieli comerciale permisibile. Pe langa recunoasterea comportamentului sau penal, Herbalife a fost de acord sa plateasca amenzi penale combinate de peste 123 de milioane de dolari. Cazul de fata semnifica angajamentul acestui parchet de a se asigura ca societatile care opereaza in Statele Unite nu obtin un avantaj neloial prin coruptie si mituirea oficialilor straini’.

Procurorul Brian C. Rabbitt a afirmat: ‘Angajandu-se intr-o schema care a durat un deceniu si care a presupus falsificarea inregistrarilor si a proceselor-verbale pentru a ascunde cheltuielile corupte si improprii, Herbalife le-a prezentat investitorilor informatii eronate. Rezolutia de astazi reflecta angajamentul permanent al Departamentului de Justitie de a combate coruptia si de a se asigura ca investitorii pot avea incredere in acuratetea situatiilor financiare ale companiilor listate la bursa’.

Conform dosarului penal, care a fost depus astazi la instanta federala din Manhattan (n.r. pentru confirmarea acordului de vinovatie), starea de fapt prezentata in acordul de recunoastere a vinovatiei sta in felul urmator:

HERBALIFE desfasoara operatiuni comerciale in China printr-un grup de filiale detinute integral cu sediul in China (denumite, in mod colectiv, ‘Herbalife China’). Pana in 2016, Herbalife China a fost responsabila pentru aproximativ 860 milioane USD, sau aproximativ 20 la suta, din vanzarile nete anuale ale HERBALIFE la nivel mondial, care au depasit 4 miliarde de dolari. In China, pentru a se angaja in vanzarea directa – adica vanzarea produselor unei companii prin intermediul reprezentantilor independenti de vanzari –, legislatia chinezeasca prevede ca o companie trebuie sa obtina o licenta de vanzare directa de la autoritatile nationale, precum si de la autoritatile locale pentru fiecare provincie in care intentioneaza sa faca vanzari directe. Din martie 2007 pana in 2016, Herbalife China a obtinut licente de vanzari directe in 28 de provincii.

Yanliang Li, cunoscut si ca ‘Jerry Li’, a fost directorul sau vicepresedintele de vanzari al Herbalife China in perioada aproximativa decembrie 2004 – decembrie 2007, iar apoi directorul Herbalife China in intervalul aproximativ decembrie 2007 – aprilie 2017. Din decembrie 2012 pana in februarie 2017 (perioada aproximativa), Li a detinut, de asemenea, titlul de vicepresedinte senior la HERBALIFE.

Hongwei Yang, zisa ‘Mary Yang’, a activat ca oficial de rang inalt al Herbalife China, precum si in calitate de sefa a afacerilor externe din 2006 pana in aprilie 2017 (cu aproximatie).

Incepand din 2007 pana in 2016, HERBALIFE, prin Li, Yang si altii, s-a angajat intr-o schema pentru falsificarea inregistrarilor si a proceselor-verbale, precum si pentru a furniza plati si beneficii corupte oficialilor guvernamentali chinezi (inclusiv oficialilor agentiilor guvernamentale chinezesti), precum si catre o institutie de presa detinuta de stat, in scopul inceperii, pastrarii si extinderii activitatii HERBALIFE in China, inclusiv prin urmatoarele mijloace:

(1) obtinerea si pastrarea anumitor licente de vanzare directa a Herbalife China;

(2) influentarea necorespunzatoare a anumitor investigatii guvernamentale chinezesti cu privire la respectarea legii de catre Herbalife in China;

(3) influentarea necorespunzatoare a anumitor mass-media chinezesti aflate in proprietatea statului si controlate de stat, in scopul eliminarii materialelor negative despre Herbalife China.

Pe parcursul schemei, pentru a ascunde aceste plati si beneficii necorespunzatoare, HERBALIFE, prin Li, Yang si altii, a complotat cu buna stiinta si intentionat si, de asemenea, a convenit cu altii sa mentina inregistrari contabile false care nu reflectau in mod exact si corect tranzactiile si natura activelor HERBALIFE, prin, printre altele, inregistrarea in mod fals a unor plati si beneficii necorespunzatoare drept ‘cheltuieli de calatorie si de divertisment’, precum si mentinerea scrisorilor false de certificare intermediara in baza Legii Sarbanes Oxley (n.r. privind transparenta corporatiilor) in registrele, procesele-verbale si conturile HERBALIFE.

* * *

Intr-o speta conexa legata de Comisia pentru Valori Mobiliare si Schimb („SEC”), HERBALIFE a acceptat sa plateasca catre SEC dobanda de returnare si de prejudiciu in valoare totala de aproximativ 67.313.497 USD.

In noiembrie 2019, Guvernul a anulat acuzatiile penale legate de Li si Yang, ambii ramanand in libertate. A se vedea Statele Unite ale Americii impotriva Li si Yang, 19 Cr. 760 (VSB).

Doamna Strauss a laudat activitatea extraordinara a FBI si a Biroului de Afaceri Internationale al Justitiei din cadrul Diviziei Penale a Departamentului SUA al Justitiei si a multumit SEC pentru asistenta si cooperarea sa in aceasta ancheta.

Acest caz este solutionat de Grupul de Lucru al parchetului privind Frauda cu Titluri Mobiliare si Marfuri, precum si de Unitatea FCPA a Sectiei Frauda din Divizia Penala a DOJ (n.r. Departamentul de Justitie). Procurorii adjuncti ai Statelor Unite ale Americii, Joshua A. Naftalis si Scott A. Hartman, precum si procurorul Jason Manning, al unitatii FCPA, sunt responsabili de urmarirea penala”.

1 comentariu la “CORUPTIE LA MULTINATIONALA – Acord de recunoastere a vinovatiei: Herbalife va plati o amenda penala de 123 milioane dolari pentru mituirea unor oficiali guvernamentali si a unei institutii media

  1. Dacă în China unde mita se pedepsește rău de tot va dați seama ce fac ăștia la noi în tara?, poate Chinei spânzura cativa și atunci poate se mai sperie. Vreau sa vad și eu procurorii de la noi au în lucru vreun dosar de genul asta? Ca fapte, faptuitori sunt suficienti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole