Grid star
camere de comert

COOPERARE ECONOMICA - Dialog CCIR - Guvernul Marii Britanii in scopul dinamizarii relatiilor comerciale bilaterale

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) Mihai Daraban a primit miercuri, 3 februarie 2021, vizita Ministrului Departamentului Comertului International din Guvernul Marii Britanii, Greg Hands.
Intalnirea, organizata la solicitarea partii britanice si prima pe agenda ministrului Greg Hands, a avut ca scop analiza stadiului cooperarii economice dintre cele doua state, in perspectiva demersului Marii Britanii de a incheia acorduri comerciale cu fiecare stat membru al Uniunii Europene, odata cu iesirea din spatiul comunitar.

 „Solicitarea Guvernului Marii Britanii de a avea o intrevedere cu conducerea CCIR certifica pe de o parte faptul ca suntem cea mai reprezentativa organizatie in ceea ce priveste promovarea intereselor mediului de afaceri din Romania, iar pe de alta parte este un raspuns direct al eforturilor depuse de CCIR in informarea corecta si rapida a oamenilor de afaceri cu privire la BREXIT, campanie inceputa inca din 2016, imediat dupa aflarea rezultatului referendumului asupra mentinerii Regatului Unit in UE. De altfel, CCIR este singura entitate neguvernamentala aleasa sa faca parte din comitetul interministerial de coordonare si de pregatire a mediului de afaceri pentru Brexit”, a declarat presedintele CCIR. Mihai Daraban.

Referindu-se la importanta unui acord comercial bilateral Romania-Marea Britanie, presedintele CCIR a adaugat:
"Prioritar pentru Romania este pastrarea excedentului balantei comerciale inregistrat in relatia cu Marea Britanie care, la sfarsitul lui 2019, avea o valoare de 926,4 milioane de euro. La fel de importanta pentru economia romaneasca este si mentinerea, macar la acelasi nivel, a valorii investitiilor directe pe care Regatul Unit le-a facut in Romania, si anume de 2,85 miliarde de euro, atat cat se inregistra la sfarsitul aceluiasi an.
Dincolo de toate schimbarile care se vor efectua la nivel institutional, mentinerea pe piata britanica va fi un examen dificil pentru mediul de afaceri romanesc. Sunt convins ca daca CCIR ar putea avea propriile reprezentante economice in toate statele in care exista un interes strategic pentru cresterea volumului comercial bilateral, exportul romanesc va putea fi promovat in mod realist si in interesul direct al antreprenorilor romani”
.

Oportunitati de dezvoltare

In continuare, presedintele CCIR a facut referire la oportunitatile de dezvoltare a schimburilor comerciale dintre cele doua state:
"Un segment cu un mare potential de dezvoltare este cel al transporturilor maritime, domeniu in care Marea Britanie exceleaza. Portul Constanta ofera pe de o parte facilitati in plus fata de alte porturi din Europa, iar pe de alta parte beneficiaza de legatura directa cu Fluviul Dunarea, ceea ce inseamna o dezvoltare a schimburilor comerciale si cu tarile riverane”.

Partener strategic

„Marea Britanie vede in Romania un partener comercial strategic, scopul comun este de a duce valoarea schimburilor comerciale bilaterale la un alt nivel. Din punct de vedere al serviciilor, Marea Britanie are o mare experienta in cele juridice, financiare, maritime si de logistica. Ne dorim, totodata, o intensificare a importului direct de produse agricole si alimentare din Romania, un segment cu un mare potential de dezvoltare.
In momentul de fata, valoarea anuala a schimburilor comerciale dintre Romania si Marea Britanie este undeva la 5 miliarde de lire sterline, o suma importanta, dar pe care ne propunem s-o depasim in viitor”, a declarat Ministrul Departamentului Comertului International din Guvernul Marii Britanii, Greg Hands

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani