Grid star
eveniment

CONTRIBUTIILE LA PENSII: GUVERNUL A APROBAT MAJORAREA – Procentul de crestere. De cand intra in vigoare (Document)

Guvernul condus de Nicolae Ciuca (foto) a aprobat miercuri, 16 martie 2022, Ordonanta de urgenta care prevede majorarea cu un punct procentual, incepand cu 1 ianuarie 2024, a contributiilor la fondurile private de pensii (Pilon II). Masura este inclusa in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), care prevede totodata, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022.

Astfel, contributia virata la pensiile private Pilon II va fi majorata la 4,75%, de la 3,75% cat este in prezent,

Iata ce prevede OUG:

Articol unic

La articolul 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin.(4), cu urmatorul cuprins: ”(4) Incepand cu data de 1 ianuarie 2024 cota de contributie la fondul de pensii este de 4,75%”.

Calendar stabilit prin PNRR

Potrivit ministerului Muncii, reforma privind sistemul de pensii propusa in Planul National de Redresare si Rezilienta vizeaza elaborarea legislatiei prin care sunt urmarite asigurarea pe termen mediu si lung a sustenabilitatii si a predictibilitatii sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii. Prin actul normativ adoptat se asigura respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contributiile la Pilonul II de pensii fiind in linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare.

Contributia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii si se deduce din veniturile brute lunare care reprezinta baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale. Baza de calcul, retinerea si termenele de plata a contributiei la fondul de pensii sunt aceleasi cu cele stabilite pentru contributia de asigurari sociale.

Ce este Pilonul II

Din suma cu care romanii contribuie la Pilonul I, o parte a fost redirectionata catre un fond de pensii administrat privat, adica Pilonul II sau pensia obligatorie. Exista si un Pilon III de pensii, privat si facultativ, la care se poate contribui lunar cu bani din propriile tale venituri.

In 2007, aderarea initiala la fondurile de pensii administrate privat a fost obligatorie pentru persoanele cu venituri care aveau pana in 35 de ani si optionala pentru cei cu varsta intre 35 si 45 de ani. Toti tinerii care se angajeaza devin automat participanti la Pilonul I si la Pilonul II de pensii. In primele patru luni de la prima angajare, tinerii isi pot alege administratorul care le gestioneaza pensia privata Pilon II, iar dupa aceasta perioada, daca nu au optat din proprie initiativa, le este desemnat un administrator din oficiu. La momentul inceperii activitatii de colectare, in 2008, cuantumul contributiei a fost de 2% din baza de calcul.

*Iata OUG

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani