CONTRACTUL PRIN CARE ROMANIA IMPRUMUTA PESTE 300 MILIOANE DE EURO – Banii vin de la Banca Europeana si acopera 67% din costul net (Document)
Ministerul Finantelor condus de Adrian Caciu (foto stanga, langa premierul Nicolae Ciuca) promoveaza proiectul de act normativ pentru aprobarea Contractului de finantare in valoare de 305 milioane de euro, semnat la Bucuresti, in 11 noiembrie 2021, si la Luxemburg, in 15 noiembrie 2021, intre Romania si Banca Europeana de Investitii.
Imprumutul reprezinta aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgenta Cluj, diferenta de aproximativ 150,4 mil. EUR (33%) fiind asigurata de partea romana, din fonduri nerambursabile si de la bugetul de stat.
Potrivit Finantelor, data finala de disponibilizare a imprumutului, care este acordat in conditii foarte avantajoase, este de pana la 72 de luni de la semnarea contractului de finantare. Acesta poate fi tras in maxim 30 transe, valoarea minima a unei transe fiind de 10 milioane de euro. Implementarea proiectului va fi asigurata de Ministerul Sanatatii, in calitate de Promotor si agentie de implementare.
Investitie de aproape 500 milioane euro
Investitia de aproximativ 454,4 millioane euro consta in constructia unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi. Noul spital va inlocui si va prelua rolurile Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca (cu exceptia a doua dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetrica existente, care vor fi pastrate in locatia curenta).
Spitalul Regional de Urgenta Cluj va fi un complex de cladiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi in sectia de ingrijire acuta cu spitalizare si 105 de paturi pentru terapie intensiva.
Heliport pe acoperisul cladirii
Pe acoperisul cladirii va fi construit un heliport H3. Spitalul va avea si spatii cu destinatie pentru activitati de invatamant si cercetare. Costul total net al proiectului de investitii, astfel cum este evidentiat in Contractul de Finantare, pornind de la costurile estimate prin documentatia tehnico-economica aprobata prin Hotararea Guvernului 667/2019, este de cca. 454,4 mil. EUR. Acest cost cuprinde costurile legate de constructie, echipamente tehnologice si alte cheltuieli specifice conform devizului (proiectare si asistenta, costurile aferente constructiei, comisioane si permise, probe tehnologice si teste si alte cheltuieli diverse si neprevazute). Proiectul se va finaliza in 2026.
*Proiectul de act normativ
*Contractul de finantare