CONTRACTELE POLITISTILOR: NEGOCIERILE – Anuntul sindicatelor: "Urmeaza prima greva din istoria MAI”. EUROPOL precizeaza ca si angajatii din SRI, SIE, pot sa declare greva de solidaritate
Sindicatul Politistilor Europeni – EUROPOL anunta prima greva din istoria Ministerului Afacerilor Interne, institutie condusa de Lucian Bode (foto).
Potrivit Europol, in urma finalizarii negocierilor pentru incheierea unui Contract colectiv de munca (CCM) valabil pentru intreg personalul contractual/civil din cadrul MAI, indiferent de structura, reprezentantii conducerii desemnati sa negocieze au refuzat o serie de propuneri. Sindicatul precizeaza ca legea statueaza dreptul si altor angajati din sectorul de activitate ( MApN, SRI, SIE, STS, SPP) sa declare greva de solidaritate care implica incetarea activitatii pentru 1 zi.
Sindicalistii spun ca este un moment de cotitura care poate declansa scanteia nemultumirilor mocnite din intreaga structura de aparare, ordine publica si siguranta nationala:
"Apreciem ca este contextul cel mai favorabil in care si noi, politistii, sa sustinem si sa participam la greva personalului contractual pentru ca si in celelalte state al UE, dreptul la greva al fortelor de ordine a fost castigat prin greva”.
Iata anuntul sindicatului EUROPOL:
"In urma finalizarii negocierilor pentru incheierea unui Contract colectiv de munca (CCM) valabil pentru intreg personalul contractual/civil din cadrul MAI, indiferent de structura, reprezentantii conducerii desemnati sa negocieze au refuzat o serie de propuneri. Este important sa precizam ca negocierea CCM-ului a fost initiata in urma cu aproximativ 1 luna jumate iar partea sindicala a fost reprezentata de cele 3 organizatii sindicale reprezentative la nivelul MAI, printre care si Federatia PUBLISIND din care face parte Sindicatul EUROPOL.
Daca in cazul Acordului colectiv, valabil pentru politisti, am scris la momentul respectiv ca a fost o adevarata cacealma, fiind initiat, negociat si incheiat in aceeasi zi, avand la masa lideri ai unor organizatii sindicale care nu au reprezentativitate, si care au fost folositi de catre MAI pentru a bloca orice propunere care sa vizeze stabilirea unor drepturi suplimentare pentru politisti, in ceea ce priveste Contractului colectiv, valabil pentru personalul contractual, MAI a respectat intocmai prevederile legale.
Precizam ca procedura de anulare a acestui Acord colectiv este in derulare. De asemenea, in cazul negocierii CCM-ului nu au mai indraznit sa se foloseasca de organizatii sindicale nereprezentative si de lideri aserviti pentru ca acestea sa semneze Contractul colectiv, pentru ca erau constienti ca Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale va refuza inregistrarea acestuia.
Nemultumirile
Inca de la debutul primei sedinte de negociere, reprezentantul Sindicatului EUROPOL a criticat conducerea MAI pentru doua chestiuni esentiale:
-In componenta comisiei de negociere, prezidata de secretarul de stat Voican, formata din nu mai putin de 12 reprezentanti, nu a fost nominalizat niciun personal contractual! Cu alte cuvinte, cei pentru care negociam nu erau de fata din partea angajatorului;
-Reprezentantii MAI nu au formulat nici macar 1 propunere in plus fata de continutul precedentului CCM.
Aceste doua observatii sunt deosebit de importante pentru a demonstra dispretul, dezinteresul si indiferenta fata de aceasta categorie de personal, care in majoritatea cazurilor indeplineste aceleasi atributii/sarcini ca cele ale unui politist. De aici si anticiparea noastra ca ministrul Bode voia sa o scalde cu negocierea CCM-ului la fel cum a facut-o cu negocierea Acordului colectiv.
Greva de avertisment
Dar revenind la negocierea pentru Contractul colectiv de munca, la acest moment, conform Legii nr. 62/2011 a Dialogului social, in urma refuzului angajatorului de a accepta propunerile formulate unanim de catre Federatia PUBLISIND, FSNPPC si Smart LEX, se creeaza premisele organizarii primei GREVE din Ministerul Afacerilor Interne. Sigur, pana la momentul incetarii activitatii de catre personalul contractual, legea ne obliga sa parcurgem etapele concilierii si medierii care se vor asigura de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Dupa aceasta etapa a concilieri, daca MAI nu va accepta revendicarile, este obligatorie notificarea unitatilor MAI despre organizarea GREVEI DE AVERTISMENT care nu poate dura mai mult de 2 ore si in cele din urma a GREVEI propriu-zise, pe perioada nedeterminata.
Prevederile legii
Elementul de noutate a actualei situatii este reprezentat de faptul ca personalul contractual din MAI, fie ca vorbim de IGPR, IGPF, IGI, IGAV, DGPI, DGA, ISU, JANDARMERIE si toate celelalte structuri care au incadrat personal contractual NU are nicio interdictie prevazuta in lege pentru a organiza GREVA. Mai mult, tot Legea nr. 62/2011 a Dialogului social, la art. 186 statueaza dreptul altor angajati din sectorul de activitate (cum sunt MApN, SRI, SIE, STS, SPP) sa declare si ei GREVA DE SOLIDARITATE care implica incetarea activitatii pentru 1 zi. In acest sens, cele 3 federatii sindicale reprezentative vor asigura plata drepturilor salariale pentru membri care vor participa la GREVA!.
Moment de cotitura
Avand in vedere aspectele prezentate mai sus, putem spune ca este un moment de cotitura care poate declansa scanteia nemultumirilor mocnite din intreaga structura de aparare, ordine publica si siguranta nationala si apreciem ca este contextul cel mai favorabil in care si noi, politistii, sa sustinem si sa participam la greva personalului contractual pentru ca si in celelalte state al UE, dreptul la GREVA al fortelor de ordine a fost castigat prin GREVA. In masura in care vom stabili planul de actiune impreuna cu celelalte doua federatii reprezentative, va vom comunica urmatoarele etape.
Pentru colegii-personal civil din cadrul structurilor MAI care doresc sa ne sustina in demersul nostru in vederea reprezentarii drepturilor profesionale, sociale si economice, pot adera la organizatia noastra prin completarea formularului din urmatorul link: https://sindicateuropol.ro/formular-adeziune/”.