CONTRACTE INCHEIATE DOAR IN MONEDA NATIONALA – Se cer noi reglementari intre profesionisti si consumatori: "Stabilirea pretului intr-o moneda straina este de natura a crea un dezechilibru semnificativ” (Document)
18 April 2023 14:34 Lumea Banilor 975Propunerea legislativa pentru completarea Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori semnata de liderul AUR, George Simion (foto) si alti parlamentari, a fost depusa in Senat. Potrivit proiectului, in contractele dintre profesionisti si consumatori este interzisa stabilirea pretului in alta moneda decat cea nationala.
Initiatorii sustin ca stabilirea pretului contractului intr-o moneda straina este de natura a crea un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatille partilor, mai exact intre profesionisti si consumatori. Iar in cazul in care moneda nationala se depreciaza fata de cea in care a fost stabilit pretul contractului, profesionistul beneficiaza de o crestere nemeritata a veniturilor, in timp ce consumatorul este pus intr-o situatie dificila, fiind nevoit sa faca fata unor cresteri neasteptate ale cuantumului datoriilor, de cele mai multe ori acesta neavand cunostinte economice.
"Un exemplu in acest sens a fost criza economica mondiala din 2008, cand din cauza utilizarii unei monede straine (e.g., francul elvetian - CHF) in contractele incheiate cu consumatorii, acestia din urma au suportat toate consecintele negative cauzate de cresterea accelerata si imprevizibila a cursului valutar, ajungand sa plateasca, in unele cazuri, chiar si triplul sumelor datorate initial, fiind deseori executati silit de catre creditori. Toate acestea au afectat o parte semnificativa a populatiei, conducand, printre altele, la afectarea stabilitatii financiare a economiei nationale”, se arata in expunerea de motive.
Stabilitatea economiei nationale
Tocmai din aceasta cauza, initiatorii precizeaza ca se impune completarea Legii 193/2000 in sensul interzicerii profesionistilor sa stabileasca pretul intr-o moneda straina, in mod direct sau indirect, in contractele incheiate intre ei si consumatori:
"Astfel, profesionistii nu vor mai putea stabili pretul intr-o moneda straina, ci vor trebui sa il exprime in mod expres si direct in moneda nationala, inca de la data incheierii contractului. De asemenea, propunerea reglementeaza excluderea posibilitatii de a stabili pretul in echivalentul in lei a unei sume intr-o moneda straina. Interzicerea stabilirii sau raportarii pretului la o moneda straina in contractele incheiate intre profesionisti si consumatori ar oferi o protectie mai mare consumatorilor si ar contribui la o mai mare stabilitate financiara a acestora si, implicit, a economiei nationale”, se mai arata in expunerea de motive.
Iata prevederile proiectului: