CONSTRUCTIILE, LOCOMOTIVA ECONOMIEI IN PANDEMIE – Inregistram cele mai mari cresteri din UE, dar constructorii avertizeaza: „Investiti in infrastructura!”
Piata constructiilor este, in acest moment, „motorul” economiei romanesti in contextul in care toate celelalte sectoare sunt profund „gripate” de restrictiile impuse de Guvern in anul pandemiei. Si singurul sector care va ramane pe plus in acest an. Romania inregistreaza, conform datelor centralizate lunar de Eurostat, cresteri record la nivel european in 2020: lucrarile de constructii au inregistrat un plus de 17,3%, in luna septembrie 2020 comparativ cu aceeasi luna din 2019. Este cea mai mare crestere inregistrata in UE, arata datele publicate, joi, 19 noiembrie 2020 de Eurostat. Si a fost pe plus luna de luna, de la debutul crizei. Dar sunt semnale de alarma din piata: avantul vine din inertia anilor trecuti. Guvernul lucreaza, in acest moment, pe o prognoza de creştere a construcţiilor cu 10,3% în 2020 şi un aport pozitiv la evoluţia PIB de 0,4%. Cu toate acestea, atat constructorii cat si analistii avetizeaza: in lipsa unui program coerent de investitii in infrastructura, singurul „motor” care tureaza economia Romaniei va da, in cel mai scurt timp, semne de oboseala.
Bogdan Funieru, managing director al Neomar Consulting, companie de consultanta in constructii, spune ca evolutia sectorului de constructii pe care mizeza guvernul ar putea fi realista, in conditiile in care guvernul ar debloca lucrarile de infrastructura (constructiile ingineresti) si daca nu va mai fi inca o inchidere a economiei.
„Noi am luat in calcul o crestere undeva la 6-7% in acest an a lucrarilor de constructii, insa un procent de 10% ar putea fi realist daca nu intervin blocaje, cum ar fi o noua carantina si daca infrastructura va continua sa creasca”, a declarat in august 2020 Bogdan Funieru, citat de ZF
Constructiile, care au salvat cresterea economica de 0,3% in primul trimestru sunt de anul trecut vedeta economiei romanesti. In 2019, volumul total de constructii a crescut cu aproape 28%. Constructiile au cumulat in 2019 6,4% din PIB si au contribuit la cresterea economica de 4,1% cu 0,9 puncte procentuale.
Bogdan Funieru mai spune ca sectorul constructiilor ar putea suferi o contractie in 2021, in conditiile in care anul 2021 nu va beneficia de inertia din 2020, cum a fost cazul acestui an, cand au fost continuate proiectele incepute in 2019 si in prima parte din 2020.
„Problema va fi mai serioasa anul viitor, cand e posibil sa asistam la o usoara scadere a constructiilor, pentru ca in 2020 a fost o inertie bazata pe proiectele incepute in 2019 si in primele luni din 2020. Ar putea fi o scadere de 4-5%, insa piata constructiilor este influentata major de infrastructura. Logic ar fi ca aici sa vedem o crestere, insa este o componenta imprevizibila“, a mai spus el.
Opinia lui Funieru este intarita de concluziile unui amplu raport intocmit in octombrie de compania de consultanta IBC Focus cu privire la situatia pietei constructiilor in 2020.
„Specialistii estimeaza ca in urmatorul an atentia ar trebui sa fie indreptata spre domeniul infrastructurii. Chiar daca in momentul de fata ne confruntam cu adevarate probleme cauzate de lipsa acesteia, antreprenorii trag un semnal de alarma si solicita statului sa acorde linii de finantare pentru realizarea unor proiecte atat de necesare, care, momentan, ne plaseaza la coada clasamentului UE. Vorbim, in mod evident, despre lipsa autostrazilor si despre situatia proiectelor de infrastructura care raman de cele mai multe ori in stadii incipiente (proiectare, licitatie etc). Acestea nu doar ca ne afecteaza la nivel economic, insa ne aseaza si intr-o pozitie deloc avantajoasa atunci cand vine vorba de numarul de decese in trafic, cauzate in special de lipsa unei infrastructuri puternice”, potrivit raportului intocmit de IBC Focus in octombrie 2020.
Datele statistice arata ca prima jumatate din 2020 cresterea sectorului constructiilor a fost mai temperata in raport cu 2019: un plus de 19% an/an. Astfel, cele mai recente date ale Institutului National de Statistica, publicate in noiembrie 2020, arata ca avansul constructiilor in luna septembrie a fost cu aproape 19% ca serie brută.
Evolutia a fost sustinuta de constructiile ingineresti (infrastructura), care au avansat cu 30%. Cu toate acestea, infrastructura incetineste fata de primele 5 luni ale anului, cand a avansat cu 40% an/an.
„Pe obiecte de construcții, seria brută evidențiază creșteri ale volumului clădirilor nerezidențiale (+35,1%), clădirilor rezidențiale (+24,6%) și al lucrărilor de construcții inginerești (+8,5%)”, arată datele INS.
Pe elemente de structură cea mai mare creștere a apărut în cazul lucrărilor de reparații capitale, cu circa 83% (n.r. executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală), arata cifrele analizate de cpi.imobiliare.ro.
Alte creșteri, cu aproape 17%, respectiv 12%, au fost înregistrate în cazul lucrărilor de întreținere și reparații curente (n.r. de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor) și în cazul lucrărilor de construcții noi.
Piata de constructii din Romania va depasi pragul de 90 de miliarde de lei in 2020 conform analizei KeysFin
Analistii avertizeaza ca, desi lucrarile de infrastructura au o pondere importanta in volumul pietei constructiilor (care va depasi pragul de 90 de miliarde de lei in 2020 conform analizei KeysFin publicate in luna iulie), Guvernul nu ar trebui sa piarda din vedere constructiile de ansambluri rezidentiale, sector care trebuie incurajat prin masuri concrete.
„Desi cele mai importante companii din industria de constructii, din punctul de vedere al cifrei de afaceri, contracteaza proiecte mari de infrastructura, este important de mentionat ca industria nu se bazeaza doar pe acestea, iar companiile medii si mici care se ocupa de constructii de ansambluri rezidentiale, cladiri de birouri sau alte constructii civile, insumeaza o valoare importanta din total. Din punctul nostru de vedere piata de constructii din Romania are toate sansele sa creasca in continuare, insa e dependenta de masurile sociale si economice aplicate de Guvern, pentru ca romanii sa cumpere in continuare locuinte noi, iar companiile sa continue sa investeasca in spatii noi”, a declarat in iulie 2020 Roxana Popescu, Managing Director KeysFin, unul din cei mai puternici furnizori de solutii de business information de pe piata locala.
De altfel, cumulat, cele mai mari 10 companii au generat doar 6% din cifra de afaceri totala, ceea ce face ca sectorul constructiilor sa fie una din cele mai echilibrate industrii locale.
Economistii sunt de parere ca sectorul constructiilor isi tempereaza cresterea in 2020, inclusiv pe fondul unei incetiniri pe sectorul rezidential.
„Consider ca, pe zona rezidentiala, una dintre cauzele incetiniriii lucrarilor de constructii sunt remitentele, banii pe care romanii de afara ii trimit in tara si care o parte din ei erau folositi in constructii. Pe aceste remitente o sa le vedem in scadere in acest an cu 15-20% fata de anul trecut“, a mai spus pentru Bogdan Funieru, citat de ZF.
Pe segmentul de cladiri noi, in special pe segmentul comercial (birouri, hale, spatii comerciale) e probabila o incetinire a proiectelor, iar segmentul de cladiri rezidentiale depinde de eventuale programe de stimulare/ spijin din partea autoritatilor (programe de reabilitare termica, structurala, de creditare/ subventionare etc.), arata si compania de consultanta strategica Roland Berger, care a desfasurat un amplu studiu de piata in perioada martie-august 2020 in sectorul producatorilor de materiale de constructie.
Un raport recent publicat de compania IBC Focus (octmbrie 2020) arata cum a evoluat numarul autorizatiilor de constructie in 2020 si care au fost cauzele diminuarii numarului de autorizatii.
„Piata constructiilor din Romania a debutat in 2020 cu 2798 de autorizatii de constructii, cifra care a crescut destul de timid in perioada pandemiei. Maxima atinsa a fost de 4562 in luna iunie si, interesant de observat este faptul ca in aprilie s-a inregistrat cel mai mic total: 2686. Cel mai probabil cauza a fost legislatia nedefinita si masurile noi impuse de starea de urgenta. Totusi, dupa luna aprilie observam ca numarul autorizatiilor a inceput sa creasca, semn ca piata si-a revenit usor si ca a continuat sa fie activitate in industrie, in ciuda masurilor interpretabile luate la acel moment. Totusi, cifrele din acest an nu se compara cu cele din anii trecuti. Spre exemplu in 2019 doar in luna Ianuarie vorbeam de un total aflat sub 3000. In restul lunilor din an s-au pastrat constant peste 3300 si chiar 4000 de autorizatii eliberate”, se arata intr-o ampla analiza a pietei constructiilor realizata de compania IBC Focus in octombrie 2020.
Dintre respondentii la chestionarul aplicat de IBC Focus cmpaniilor din constructii, cei mai numerosi (25%) au declarat ca preconizeaza faptul ca cifra de afaceri va ramane la fel. Doar pentru 22% dintre antreprenori „viitorul pare sa sune mai bine”, astfel ca acestia sunt de parere ca in 2021 vom discuta despre cresteri de pana la 10%, in timp ce 15% dintre respondenti au afirmat ca vor inregistra cresteri de sub 10%.
„Fara sustinerea statului,in ce priveste lucrarile de infrastructura si cele rezidentiale si fara un plan strategic gandit astfel incat sa ofere protectie jucatorilor din industrie, nu vom putea vorbi despre cresteri sau despre un sentiment de incredere al investitorilor sa dezvolte noi proiecte”, se mai arata in raportul IBC Focus.
Astfel, mai bine de 40% dintre respondentii la chestionarul IBC Focus au estimat ca in urmatoarele 12 luni vor inregistra scaderi ale volumului de munca, in timp ce 23% estimeaza ca va ramane la fel. Doar 35% sunt mai optimisti si sunt de parere ca exista sanse sa isi mareasca volumul de munca in urmatoarea perioada.