CONSTRUCTII MAI PUTINE SI MAI SCUMPE – Managerii din domeniu se asteapta ca volumul constructiilor sa scada in urmatoarele trei luni, concomitent cu cresterea pretului (Statistica)

283

sursa foto: Letsbuild.com

Volumul constructiilor ar urma sa scada in urmatoarele trei luni, concomitent cu scumpirea lor, se asteapta managerii din domeniu, potrivit cercetarii publicate de Institutul National de Statistica vineri, 27 octombrie 2023.

Concret, directorii chestionati in aceasta luna preconizeaza o scadere moderata a constructiilor (cu 11%), impreuna cu majorarea preturilor (cu 31%). La randul lui, numarul angajatilor ar urma sa coboare cu 6 la suta.

Optimism in comert

Pe de alta parte, managerii din comertul cu amanuntul sunt mai optimisti, prognozand un avans de 13% al sectorului de activitate, insotit de o scumpire cu 31 de procente.

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +13%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +18%)”, mai arata INS.

Un optimism ceva mai moderat gasim in industria prelucratoare, unde angajatorii se asteapta la o crestere moderata a domeniului in urmatoarele trei luni (cu 4%), concomitent cu o crestere sensibila a preturilor (cu 16 procente). Si aici se intrevad concedieri si demisii, numarul angajatilor urmand sa coboare cu 2 la suta.

Serviciile, in relativa stagnare

In fine, in ceea ce priveste serviciile, domeniul ar trebui sa ramana oarecum stabil, cererea crescand foarte usor (cu doar 1%). Stabilitate ar urma sa fie si in ceea ce priveste numarul de salariati, managerii asteptandu-se la un declin de numai un procent.

La capitolul „preturi”, insa, evolutia ar trebui sa fie mai vizibila, directorii de profil asteptandu-se la o scumpire de 12% (vezi facsimil).

 

Ultimele articole