Grid star
camere de comert

CONSOLIDAREA RELATIILOR DE AFACERI - Memorandum de intelegere CCIR - Federatia Camerelor de Comert si Industrie din Pakistan

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a semnat luni, 10 ianuarie 2022, un Memorandum de Intelegere cu Federatia Camerelor de Comert si Industrie din Pakistan, in vederea consolidarii relatiilor de afaceri si dezvoltarea cooperarii economice dintre cele doua state. Memorandumul a fost semnat de catre secretarul general al CCIR, Ovidiu Silaghi (foto stanga), si Ambasadorul Republicii Islamice Pakistan in Romania, Zafar Iqbal, in prezenta ministrului Economiei, Florin Spataru, si a ministrului de externe al Republicii Islamice Pakistan, Makhdoom Shah Mahmood Hussain Qureshi.
 
Semnarea acestui document se inscrie in eforturile CCIR de promovare intensa a cooperarii economice cu Republica Islamica Pakistan, pe fondul unor relatii politice exceptionale.
 
Memorandumul stabileste cadrul practic pentru dezvoltarea unor relatii de afaceri mai puternice intre Romania si Pakistan, precum si liniile directoare ale unei cooperari economice avantajoase pentru ambele parti. CCIR si Federatia Camerelor de Comert si Industrie din Pakistan vor face schimb de informatii legate de practicile economice, de afaceri si, totodata, referitoare la legile si reglementarile relevante aplicabile in Romania si in Pakistan. De asemenea, vor fi organizate forumuri de afaceri si alte evenimente economice, pentru dinamizarea schimburilor comerciale bilaterale. 

Crestere economica

 “Este deosebit de important atat pentru Romania, cat si pentru Pakistan ca cele doua state sa aiba o relatie economica puternica, tinand cont de elementele de interes comun care, odata valorificate optim, vor determina crestere economica de ambele parti. CCIR sprijina internationalizarea business-ului romanesc cu accent pe statele non UE, acolo unde prezenta antreprenorilor romani este mai putin vizibila. Eforturile CCIR de a deschide noi piete pentru mediul de afaceri romanesc trebuie sustinute insa si de catre autoritatile din Romania prin restructurarea diplomatiei economice care, in momentul de fata, nu mai raspunde in mod eficient cerintelor oamenilor de afaceri”, a declarat secretarul general CCIR, Ovidiu Silaghi.
 
“Prin semnarea acestui memorandum, se va oferi un sprijin substantial companiilor romanesti si pakistaneze care doresc sa investeasca in cele doua state. De-a lungul timpului, am avut o relatie excelenta cu Camera de Comert si Industrie din Romania, iar acest memorandum este o concretizare a acestei stari de fapt. Speram ca lucrurile sa revina la normal cat mai curand, iar companiile pakistaneze sa-si reia participarea traditionala la targurile si expozitiile organizate de partea romana. Romania este o destinatie de afaceri importanta pentru noi. In 2021, de exemplu, Pakistan a importat produse agricole de peste 27 de milioane de euro si a exportat catre Romania materiale textile de peste 15 milioane de euro”, a declarat presedintele Federatiei Camerelor de Comert si Industrie din Pakistan, Ambasadorul Republicii Islamice Pakistan in Romania, E.S. dl. Zafar Iqbal.
 
In acelasi context, ministrul de externe al Republicii Islamice Pakistan, Makhdoom Shah Mahmood Hussain Qureshi, a facut un apel catre Sistemul Cameral din Romania pentru a promova intens cooperarea dintre cele doua state la nivel economic, astfel incat mediul de afaceri atat cel din Romania, cat si cel din Pakistan sa beneficieze la potential maxim de oportunitatile de business. 

Potrivit datelor ONRC, valoarea totala al schimburilor comerciale Romania-Pakistan, era de 87,98 milioane de euro, la sfarsitul anului 2020 si de 66,17 milioane de euro la sfarsitul lunii august 2021. La nivelul lunii noiembrie 2021, in Romania activau un numar de 324 companii pakistaneze, cu o valoare totala a capitalului social subscris de 9,6 milioane de euro.
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani