CONSOLIDAREA CLADIRILOR CU RISC SEISMIC – Bugetul alocat: sute de milioane lei. Nu se cere cofinantare nici de la locatari, nici de la autoritatile locale sau centrale

458

sursa foto: digi24

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei va derula, incepand cu 2023, Programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat. Potrivit ministrului Cseke Attila, incepand cu 3 ianuarie 2023, ora 10:00, solicitantii Programului au la dispozitie o perioada de 60 de zile pentru a incarca, in platforma digitala investitii.mdlpa.ro, cererea de finantare, insotita de raportul sintetic al evaluarii seismice si de raportul de audit energetic, in cazul in care acestia solicita finantare integrata.


Pentru anul 2023, Programul are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare si 500 milioane de lei credite de angajament, iar finantarea este de 100%. Ministerul nu cere cofinantare nici de la locatari, nici de la autoritatile locale sau centrale, a subliniat Cseke Attila.

Primul venit, primul servit

In cadrul programului vor fi incluse atat cladirile de locuinte multietajate, cat si cladirile publice, incadrate in clasa de risc seismic RsI sau RsII. Cererile de finantare pot fi depuse de autoritatile publice locale si centrale, fiind aplicat criteriul primul venit – primul servit.
In vederea consolidarii si reabilitarii cladirilor, se pot finanta, de la bugetul de stat, inclusiv cheltuielile legate de asigurarea utilitatilor necesare obiectivului de investitii, cele legate de elaborarea proiectului tehnic si a detaliilor de executie, verificarea tehnica a proiectului tehnic si a detaliilor de executie, asistenta tehnica din partea proiectantului, cheltuielile pentru realizarea investitiei de baza, cele pentru organizarea de santier, precum si cheltuielile diverse si neprevazute.

1 comentariu la “CONSOLIDAREA CLADIRILOR CU RISC SEISMIC – Bugetul alocat: sute de milioane lei. Nu se cere cofinantare nici de la locatari, nici de la autoritatile locale sau centrale

  1. Ar trebui precizat faptul ca legea in baza careia se fac aceste reabilitari impune niste conditii absurde:
    1. Acordul unanim al proprietarilor
    2. Proprietarii actuali vor fi nevoiti sa plateasca integral costurile acestei renovari (cota parte) in cazul in care vor instraina imobilul in urmatorii 25 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole