Consiliul Legislativ a avizat negativ proiectul care stabileste ca statul sa suporte 50% din salariul romanilor care se intoc in tara: “Initiativa legislativa introduce un statut privilegiat” (Document)
Consiliul Legislativ condus de fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache (foto), nu avizeaza proiectul care stabileste ca statul sa suporte 50% din salariul romanilor care se intoc in tara.
Initiatorii initiativei legislative propun introducerea unui mecanism de stimulare pentru romanii care au muncit in diaspora si doresc sa revina in Romania. Acesta presupune acoperirea, prin fonduri nerambursabile/de la bugetul de stat, a 50% din salariul persoanelor care se angajeaza, dar nu mai mult de 3.000 lei in primul an de contract, respectiv a 25% din salariu, dar nu mai mult de 2.000 lei, in al doilea an de contract.
Consiliul Legislativ arata in aviz, printre altele, ca daca avem in vedere lucratorii transfrontalieri sau diferitele forme de munca la distanta, cetatenii romani aflati in astfel de situatii nu mai necesita sa fie incurajati sa se intoarca in tara, deoarece in mod normal au resedinta obisnuita in Romania:
“Achiesam punctului de vedere exprimat de Consiliul Economic si Social, care in avizul sau a retinut ca ‘initiativa legislativa introduce un statut privilegiat pentru romanii din strainatate care si-au pierdut locul de munca, in raport cu somerii de pe teritoriul Romaniei" (click aici pentru a citi).
Iata pasaje din avizul Consiliului Legislativ, pe care il atasam integral la finalul articolului:
“Semnalam o dubla incalcare a unor norme de rang constitutional si a unor norme primare din dreptul Uniunii Europene, ambele categorii vizate gravitand in jurul necesitatii respectarii principiului nediscriminarii fie pe motiv de cetatenie, fie pe motiv de resedinta, locul de munca ocupat in alt stat presupunand, de principiu, o resedinta in acel stat. Daca avem in vedere lucratorii transfrontalieri sau diferitele forme de munca la distanta, cetatenii romani aflati in astfel de situatii nu mai necesita sa fie incurajati sa se intoarca in tara, deoarece in mod normal au resedinta obisnuita in Romania.
In ceea ce priveste prevederile constitutionale, sunt incidente cele de la art. 16 alin. (1), care consacra principiul egalitatii in drepturi a cetatenilor, fara privilegii si fara discriminari, solutia preconizata de a sprijini cetatenii romani care si-au pierdut din motive neimputabile lor locurile de munca avute in alt stat membru al Uniunii Europene, generand discriminarea cetatenilor romani care si-au pierdut tot din motive neimputabile lor locurile de munca avute in Romania, alt stat al Spatiului Economic European, Confederatia Elvetiana sau chiar intr-un alt stat diferit de acestea.
Mentionam si faptul ca, achiesam punctului de vedere exprimat de Consiliul Economic si Social, care in avizul sau a retinut ca: „initiativa legislativa introduce un statut privilegiat pentru romanii din strainatate care si-au pierdut locul de munca, in raport cu somerii de pe teritoriul Romaniei, insa nu instituie obligatia acestora de a se inregistra ca someri la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, pentru a putea beneficia de masura prevazuta. Mai mult, nu este prevazuta nicio interdictie in legatura cu primirea de catre acestia a indemnizatiei de somaj de la statul in care si-au pierdut locul de munca, in timp ce devine angajat in Romania si beneficiaza de subventie; propunerea legislativa nu dispune de o analiza bugetara temeinica si nu identifica sursele de finantare pentru o astfel de masura”.