Grid star
eveniment

Consiliul Fiscal trage de maneca Guvernul: "Este obligatoriu sa demareze din 2025 programul de corectie macroeconomica a bugetului public" (Document)

Cresterea economica din Romania nu este robusta, existand dezechilibre mari, atat interne, cat si externe. Avertismentul este tras de Consiliul Fiscal (CF), institutie condusa de Daniel Daianu (foto). 

In acest context, Consiliul arata ca fara investitii publice majore este greu pentru Romania sa continue convergenta reala fata de economiile cele mai dezvoltate din UE: 
“Ca un plus (inca!) al economiei noastre este ca datoria publica este inca rezonabila (sub 53% din PIB). Dar aceste aspecte pozitive trebuie sa tina cont de constrangeri financiare interne si, mai ales, externe, intr-o lume care poate traversa din nou reinghetari ale pietelor financiare. De aceea, este obligatoriu ca Guvernul sa demareze din 2025 programul de corectie macroeconomica, a bugetului public. Planul bugetar-structural este cheie in aceasta privinta, cum sunt si vointa politica si luciditatea actului de decizie”.

Campioni la deficit

De asemenea, Consiliul Fiscal precizeaza ca Romania are unul dintre cele mai inalte deficite bugetare din UE, iar faptul ca si alte sapte tari au intrat sub incidenta procedurii de dezechilibru excesiv nu trebuie sa fie un confort pentru autoritatile noastre.

“Este hazardata afirmatia ca deficitele se explica prin investitii si ca ar fi sustenabile. Efectele investitiilor depind de compozitie, de masura in care se dezvolta productia de bunuri exportabile si ce pot inlocui importuri (asa numite tradables). In plus, mare parte din resursele europene se vad in bugetul public atat pe partea de cheltuieli, cat si la venituri”, arata CF.

Datoria publica a explodat

Nu in ultimul rand, Consiliul Fiscal aminteste ca datoria publica a Romaniei a crescut cu 118,1 miliarde de lei (+17,7%) in 2023 fata de anul precedent, iar ponderea acesteia in PIB s-a majorat cu 1,3 puncte, de la 47,5% la 48,8%.

“Cheltuielile cu dobanzile, in standarde cash, au inregistrat, in anul 2023, o majorare de aproape 1,5 miliarde de lei (+5,2%) fata de anul precedent. Aceasta dinamica survine, pe de o parte, pe fondul unei cresteri accelerate a stocului de datorie publica in ultimii ani (+31,7% in 2020, +18% in 2021, +18% in 2022 si +15,9% in 202366), si, pe de alta parte, pe fondul mentinerii unor rate ridicate ale dobanzii. Ponderea cheltuielilor cu dobanzile in PIB a scazut de la 2,1% la 1,9%, in contextul cresterii cu 14,6% a PIB nominal", mentioneaza Consiliul Fiscal.

>>Analiza Consiliului Fiscal

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani