Grid star
eveniment

Consiliul Fiscal da raportul: “Guvernul a aprobat o serie de masuri care au transformat fondul de rezerva bugetara intr-un instrument discretionar” (Document)

Consiliul Fiscal (CF) arata intr-un raport ca in incercarea de a tine sub control cheltuielile publice, Guvernul a aprobat in 2023 o serie de masuri care au transformat fondul de rezerva bugetara (FRB) intr-un instrument discretionar de ajustare a bugetului general consolidat (BGC), fiind astfel eludata adoptarea unor rectificari bugetare propriu-zise. Reamintim ca saptamana trecuta Executivul a impartit banii prin rectificarea bugetara (click aici pentru a citi).

Potrivit Consiliului Fiscal, din FRB a fost alocata o suma record de 32,08 miliarde lei, de aproape 47 de ori mai mare decat nivelul prevazut in bugetul initial pe anul 2023 (685,7 milioane lei), reprezentand 5,2% din cheltuielile totale ale BGC, respectiv 2,03% din PIB.

Se cere transparenta

Consiliul Fiscal reitereaza recomandarea din rapoartele precedente privind identificarea explicita a cheltuielilor care pot fi angajate din fondul de rezerva, impreuna cu o transparenta mai ridicata, inclusiv prin raportarea periodica catre Parlament a modului si nivelului de utilizare a fondului de rezerva:
“In plus, avand in vedere situatia speciala consemnata in anul 2023, Consiliul Fiscal subliniaza ca utilizarea fondului de rezerva in locul rectificarilor bugetare creeaza un precedent ce implica riscuri majore, de la lipsa de transparenta in executia bugetara, pana la utilizarea discretionara si accentuarea recurgerii la derogari de la regulile fiscale”. 

Prezentam pasaje din raportul Consiliului Fiscal, pe care il atasam integral la finalul articolului:

In incercarea de a tine sub control cheltuielile publice, Guvernul a aprobat in 2023 o serie de masuri care au transformat fondul de rezerva bugetara (FRB) intr-un instrument discretionar de ajustare a bugetului general consolidat (BGC), fiind astfel eludata adoptarea unor rectificari bugetare propriu-zise. Astfel, din FRB a fost alocata o suma record de 32,08 mld. lei, de aproape 47 de ori mai mare decat nivelul prevazut in bugetul initial pe anul 2023 (685,7 mil. lei), reprezentand 5,2% din cheltuielile totale ale BGC, respectiv 2,03% din PIB. De la inceputul anului si pana la data de 14 septembrie 2023, cand s-a modificat cadrul legislativ privind functionarea FRB, au fost alocati doar 0,45 mld. lei din acesta, diferenta, de circa 31,64 mld. lei, fiind alocata ulterior adoptarii noului cadru legislativ. Daca in perioada 2007-2022 alocarile din FRB au variat intre un minim de 0,53 mld. lei, in 2015, si un maxim de 7,96 mld. lei, in 2020, alocarile din anul 2023 sunt de peste 4 ori mai mari decat maximul anterior, inregistrat in primul an de pandemie, si de aproape 9 ori mai mari decat in anul precedent.
Consiliul Fiscal reitereaza recomandarea din rapoartele precedente privind identificarea explicita a cheltuielilor care pot fi angajate din fondul de rezerva, impreuna cu o transparenta mai ridicata, inclusiv prin raportarea periodica catre Parlament a modului si nivelului de utilizare a fondului de rezerva. In plus, avand in vedere situatia speciala consemnata in anul 2023, Consiliul Fiscal subliniaza ca utilizarea fondului de rezerva in locul rectificarilor bugetare creeaza un precedent ce implica riscuri majore, de la lipsa de transparenta in executia bugetara, pana la utilizarea discretionara si accentuarea recurgerii la derogari de la regulile fiscale”

>>Opinia Consiliului Fiscal

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani