Consiliul Fiscal anunta ca deficitul bugetar va depasi 7% in 2024. Exista riscul sa se indrepte catre 8% din PIB. Legatura cu cresterea pensiilor (Document)
19 August 2024 16:04 Lumea Banilor 966Lumea Banilor prezinta raportul Consiliului Fiscal (CF) privind economia Romaniei in care se anunta ca deficitul bugetar va depasi "probabil" 7% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2024, existand riscul sa se indrepte catre 8%. Potrivit institutiei condusa de Daniel Daianu (foto), noua lege a pensiilor si cresterile salariale acordate in sectorul public vor genera costuri suplimentare in a doua jumatate a lui 2024.
Consiliul arata ca executia bugetara pe primele sase luni ale anului 2024 a consemnat un deficit de 3,6% din PIB, cu aproape 1,3 puncte procentuale mai mare fata de aceeasi perioada a anului anterior, determinat de cresterea accentuata a cheltuielilor bugetare, care a fost partial contrabalansata de dinamica peste asteptari a veniturilor bugetare. Evaluarea CF de la momentul opiniei asupra proiectului de buget plasa deficitul cash pe anul in curs in jurul valorii de 6,4% din PIB:
“Pornind de la executia bugetara pe primele sase luni si alte date, CF considera ca deficitul va depasi probabil 7% din PIB in acest an, existand riscul sa se indrepte catre 8% din PIB. Aceasta si deoarece noua lege a pensiilor si cresterile salariale acordate in sectorul public vor genera costuri suplimentare in a doua jumatate a lui 2024, iar sezonalitatea executiei bugetare este caracterizata de concentrarea unor categorii de cheltuieli in ultimele luni ale anului”.
Prag de alerta
Potrivit raportului, dinamica nefavorabila a executiei bugetare, din prima parte a anului 2024, se reflecta si in cresterea ponderii datoriei publice in PIB. Datele oficiale publicate de Eurostat indica o pondere a datoriei publice de 51,6% din PIB la finalul lunii martie 2024, peste al doilea prag de alerta, de 50%, prevazut de Legea responsabilitatii fiscal-bugetare 69/2010 (LRFB).
In aceasta situatie, conform art. 13, alin. (2) din LRFB, Guvernul trebuie sa prezinte si sa aplice un program pentru reducerea ponderii datoriei publice in PIB, aprobat prin act normativ la nivel de lege. Planul bugetar-structural pe care Guvernul il va trimite la Bruxelles in septembrie 2024 si care este necesar in principal din nevoia de consolidare fiscal-bugetara ar a ar include in mod inerent masuri de limitare a datoriei publice:
“Pana la 20 septembrie 2024, Guvernul trebuie sa elaboreze planul bugetar-structural care va include, in baza traiectoriei cheltuielilor nete, transmisa de Comisia Europeana, angajamentele fiscale, reformele si investitiile tintite. Planul bugetar-structural trebuie sa asigure, la finalul perioadei de ajustare, scaderea ponderii deficitului bugetar in PIB sub valoarea de referinta, reducerea graduala a ponderii datoriei publice in PIB si o crestere economica sustenabila”.
Sursa foto: b1tv