CONSILIUL CONCURENTEI SELECTEAZA CANDIDATI – Cine are ultimul cuvant. Sunt disponibile doua locuri
Colegiul Consultativ al Consiliului Concurentei condus de Bogdan Chiriroiu (foto) a hotarat declansarea procedurii de selectie a candidatilor pentru ocuparea a doua locuri membru in Plenul Consiliului Concurentei, respectiv de consilieri de concurenta. Numirea o face presedintele Romaniei.
Cele doua mandate se vor incheia in iulie a anului 2023. Conditiile de participare si procedura de selectie a candidatilor sunt publicate pe pagina de internet a autoritatii de concurenta, www.consiliulconcurentei.ro.
Consiliul precizeaza ca Plenul este alcatuit din 7 persoane, iar numirea acestora se realizeaza de catre presedintele Romaniei, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurentei, cu avizul Guvernului si dupa audierea candidatilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului. Mandatele membrilor Plenului sunt de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii acestora, si intra in vigoare la data depunerii juramantului in fata Presedintelui Romaniei.
Colegiul face recomandari
Colegiul Consultativ al Consiliului Concuretei a fost infiintat in anul 2010 si institutionalizat in 2011, odata cu adoptarea Legii concurentei de Parlamentul Romaniei. Colegiul Consultativ reprezinta o structura cu caracter nepermanent, fara personalitate juridica, care emite recomandari si opinii neobligatorii cu privire la obiectivele si directiile generale ale politicii de concurenta, precum si puncte de vedere referitoare la Raportul anual de activitate al Consiliului Concurentei, Raportul privind starea concurentei, rapoartele realizate in urma anchetelor sectoriale, strategii si planuri institutionale de actiune.
Potrivit Consiliului, membrii Colegiului nu au acces la documentele interne ale institutiei si nu au competente in ceea ce priveste investigatiile derulate de Consiliul Concurentei. Una dintre atributiile Colegiului Consultativ este de a propune Guvernului persoanele ce urmeaza a fi numite in Plenul Consiliului Concurentei.
Fara remuneratie
Calitatea de membru al Colegiului Consultativ este benevola, membrii acestui organism neprimind niciun fel de remuneratie pentru activitatea desfasurata. Durata mandatului este de 3 ani, cu posibilitatea reinnoirii acestuia. Conform prevederilor Codului Etic al Colegiului Consultativ, la inceperea mandatului, fiecare membru depune o declaratie privind conflictul de interese si trebuie sa aduca la cunostinta, fara intarziere, existenta unor situatii de conflicte de interese.
Componenta Colegiului
"Colegiul Consultativ este alcatuit fosti presedinti ai autoritatii de concurenta, reprezentanti ai mediului universitar de concurenta, juridic si economic, desemnati prin consultare cu facultatile de resort, reprezentanti ai mediului de afaceri, desemnati prin consultare cu asociatiile profesionale si de afaceri si reprezentanti ai asociatiilor pentru protectia consumatorilor, experti in domeniul economic, juridic ori al concurentei din alte state membre ale Uniunii Europene, care provin din structuri academice sau alte organizatii similare. Componenta initiala a Colegiului Consultativ a fost validata de Plenul Consiliului Concurentei, iar cooptarea de noi membri s-a realizat pe baza votului celor care detineau aceasta calitate.
In prezent, Colegiul Consultativ cuprinde 16 persoane, fiind alcatuit din fosti presedinti ai Consiliului Concurentei (Viorel Munteanu, Theodor Purcarea, Mihai Berinde), personalitati din mediul universitar (Gabriela Tigu – prof. univ. dr., decan al Facultatii de Business si Turism din cadrul Academiei de Studii Economice, Claudiu Paul Buglea – conf.univ.dr., Facultatea de Drept, presedinte al Senatului Universiatii din Bucuresti), reprezentanti ai asociatiilor pentru protectia consumatorilor (Emil Bojin – vicepresedinte al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, Alin Iacob – presedinte al Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare), ai mediului de afaceri (Ana Bobirca – vicepresedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Radu Merica – fost presedinte al Camerei de Comert Romano-Germane, Mihai Daraban - presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Visan, director executiv Romalimenta, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Claudiu Vrinceanu, Senior Manager in cadrul Fundatiei Romanian Business Leaders), ai partenerilor sociali reprezentativi (Dumitru Costin, presedinte al Blocului National Sindical, Bogdan Hossu, presedinte al Confederatiei Nationale Cartel Alfa ) si ai organizatiilor ne-guvernamentale specializate in politici publice (Laura Stefan – Expert Forum). Reuniunile Colegiul Consultativ sunt prezidate de Jonathan Scheele fostul sef al Delegatiei Comisiei Europene in Romania si ulterior in Marea Britanie, care a primit permisiunea Comisiei Europene pentru a face parte din aceasta structura”, arata Consiliul Concurentei”.