Grid star
companii

CONSILIUL CONCURENTEI, INVESTIGATIE PE PIATA MEDICAMENTELOR – Ce companie este vizata: “Posibil abuz de pozitie dominanta”

Consiliul Concurentei condus de Bogdan Chiritoiu anunta ca a declansat o investigatie ce vizeaza un posibil abuz de pozitie dominanta al companiei Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. KG, Viena pe piata romaneasca. Investigatia vizeaza medicamentele anticoagulante orale directe si a celor destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive.

Autoritatea de concurenta anunta intr-un comunicat de presa ca detine indicii ca Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. a implementat unele strategii de marketing ce vizau ca, prin interactiuni cu profesionistii din domeniul sanatatii, sa influenteze prescrierea in favoarea medicamentului sau, Pradaxa, din aria anticoagulantelor orale directe: "In acest fel, s-a limitat dezvoltarea pietei si accesul pacientilor la alte medicamente din aceasta gama".

Potrivit Consiliului, documentele ridicate se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice, iar inspectia inopinata a fost autorizata de Curtea de Apel Bucuresti, fiind justificata de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilei practici anticoncurentiale analizateIata comunicatul Consiliului Concurentei.

Iata comunicatul Consiliului Concurentei:

"Consiliul Concurentei a declansat o investigatie ce vizeaza un posibil abuz de pozitie dominanta al companiei Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. KG, Viena, pe piata romaneasca a comercializarii medicamentelor anticoagulante orale directe si a celor destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive. Autoritatea de concurenta detine indicii ca Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. a implementat unele strategii de marketing ce vizau ca, prin interactiuni cu profesionistii din domeniul sanatatii, sa influenteze prescrierea in favoarea medicamentului sau, Pradaxa, din aria anticoagulantelor orale directe. In acest fel, s-a limitat dezvoltarea pietei si accesul pacientilor la alte medicamente din aceasta gama.

De asemenea, Consiliul Concurentei detine indicii ca Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. a impiedicat intrarea pe piata a medicamentului generic al Spiriva, implementand o strategie de transfer a pacientilor catre Spiolto Respimat, produs inovativ avand acelesi indicatii terapeutice. Atat Spiriva, cat si Spiolto Respimat sunt medicamente destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive, afectiune din aria sistemului respirator.
Medicamentul inovativ este un medicament nou, care este protejat de brevet cand este lansat pe piata. Medicamentul generic contine aceeasi substanta activa, in aceeasi cantitate ca si medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet. In acest context, Consiliul Concurentei a efectuat o inspectie inopinata la sediul sucursalei companiei investigate din Romania. Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste existenta unei incalcari a Legii concurentei.

Documentele ridicate se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice. Inspectia inopinata a fost autorizata de Curtea de Apel Bucuresti, fiind justificata de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilei practici anticoncurentiale analizate. In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, compania implicata risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, compania care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, poate obtine imunitate la amenda sau o reducere substantiala a amenzii.

Reamintim ca autoritatea de concurenta a atras atentia de mai multe ori (in urma derularii unor analize pe piata farmaceutica) asupra faptului ca gradul de penetrare al medicamentelor generice (mai ieftine) este redus fata de celelalte state ale Uniunii Europene, desi acestea sunt cu cel putin 35% mai ieftine decat variantele lor inovative. Consiliul Concurentei a aplicat mai multe amenzi companiilor din sectorul farmaceutic. Astfel, compania GlaxoSmithKline (GSK) SRL a fost amendata cu 11,9 milioane lei pentru nerespectarea unora dintre angajamenele pe care si le-a asumat in cadrul investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta.

Practic, GSK era obligata sa furnizeze medicamentele Avodart si Seretide pe piata din Romania timp de doi ani, in cantitati care sa acopere cererea pacientilor, determinata pe baza datelor furnizate de surse independente, dar prin actiunile sale, compania a determinat scoaterea acestor produse din lista de medicamente compensate a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). De asemenea, compania Roche Romania SRL a fost sanctionata cu amenzi in valoare totala de 59.967.944 lei (12.857.897 euro) pentru abuz de pozitie dominanta pe piata unor produse oncologice din Romania”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani