CONFERINTA ORGANIZATA DE CCIR - Contributia Romaniei la efortul european de securizare a noilor lanturi de aprovizionare cu semiconductori, minerale si metale rare esentiale
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a organizat joi, 30 iunie, in format hibrid, conferinta "Securizarea lanturilor de aprovizionare cu semiconductori si metale rare la nivelul Uniunii Europene. Cum ar putea Romania sa valorifice acest context?”.
In cadrul evenimentului a fost analizat impactul crizei actuale a semiconductorilor cu efecte vizibile asupra industriilor mondiale, respectiv: auto, electronica, de aparare, energetica si de telecomunicatii. De asemenea, a fost dezbatut si modul in care Uniunea Europeana (UE) va raspunde nevoilor industriilor si companiilor afectate, tinand cont de angajamentul asumat prin Actul european privind cipurile, potrivit caruia, pana in 2030, UE va realiza 20% din productia globala de semiconductori.
Secretatul General Adjunct al CCIR, Bogdan Visan, a transmis mesajul presedintelui Mihai Daraban, care a subliniat provocarile din ultimii ani pentru mediul de afaceri, pentru societate si economia globala care in ultimele 4 luni au fost agravate de razboiul nejustificat declansat de Federatia Rusa in Ucraina:
“ (…) In ultimii doi ani, uzinele Dacia si Ford au fost nevoite sa isi intrerupa productia de cateva ori din cauza penuriei de componente electronice si a crizei de semiconductori la nivel global. Tinand cont de resursele semnificative pe care le detine Romania de cupru, zinc, plumb, cadmiu si litiu, beriliu, grafit, magneziu, niobiu, tantal si wolfram care sunt esentiale pentru constructia de baterii electrice, a autovehiculelor, a echipamentelor electronice si a super aliajelor, consideram ca este deosebit de important sa deschidem calea pentru atragerea de investitii in Romania, care sa fie stimulate de cadre legislative concurentiale si stabile”.
Sustinerea mediului de afaceri
Presedintele Daraban a tinut sa reitereze implicarea CCIR in sustinerea mediului de afaceri:
“CCIR, in calitate de cel mai important reprezentant al mediului de afaceri din Romania, isi propune nu doar sa aduca in atentia dumneavoastra provocarile si obstacolele cu care se confrunta oamenii de afaceri, ci si sa contribuie impreuna cu dumneavoastra la identificarea celor mai bune solutii care sa fie materializate de decidentii politici in colaborare cu mediul privat”.
Totodata, s-a analizat posibila contributie Romaniei la efortul european de securizare a noilor lanturi de aprovizionare cu semiconductori, minerale si metale rare esentiale pentru productia avansata, necesara pentru tranzitia verde si digitala, luand in considerare resursele pe care le detine (cadmiu si litiu, beriliu, grafit, magneziu, niobiu, tantal si wolfram).
Aprovizionarea cu semiconductori
Prezent la conferinta prin intermediul online, ministrul Economiei, Florin Spataru, a venit cu raspunsuri cu privire la implicarea Romaniei la efortul european de securizare a noilor lanturi de aprovizionare cu semiconductori:
“Romania incepe sa devina un jucator important in UE in acest domeniu, pentru ca are cateva avantaje incontestabile. Suntem o tara cu o independenta energetica mai mare decat alte tari din UE, avem materii prime care sunt absolut necesare pentru dezvoltarea unor astfel de ecosisteme. (…) Suntem activi in discutiile la nivel european pe proiectul initiat in luna februarie de Comisarul Breton, ce vizeaza dezvoltarea ecosistemelor in domeniul semiconductorilor. Reamintesc faptul ca acest proiect are un buget de 43 de miliarde euro, din care Romania doreste sa atraga o parte importanta. Tin sa subliniez faptul ca Romania este una din tarile est-europene care are capabilitatea sa dezvolte un astfel de ecosistem, are traditie, are resurse si capital uman.”
Simona Almajan, Country Manager, NXP Semiconductors a declarat:
"Avem nevoie de o strategie solida, pe termen lung, cu o executie riguroasa (…). De asemenea, avem nevoi de resurse umane prin adaptarea sistemului educational, astfel incat sa avem suficienti specialisti, ma refer aici cu precadere la cei cu studii medii. Consider ca trebuie sa revitalizam acele scoli profesionale, sa investim in scoli duale. Si in final, trebuie sa amintesc faptul ca avem nevoie de o promovare mai buna. Trebuie sa vorbim mai mult despre potentialul nostru, despre ce suntem noi capabili sa facem aici, in Romania, o promovare nu doar la nivel national, ci si la nivel european".
Pandemia de Covid-19 a generat criza semiconductorilor care s-a resimtit prin prisma cresterii rapide a cererii in industria electronica, dar si a intreruperii unor lanturi de aprovizionare, cu precadere in industria auto. Pentru a raspunde nevoilor companiilor din domenii precum: aparare, auto, electronica, telecomunicatii, energie, tehnologie inovativa necesara pentru eficienta energetica, tranzitia verde si digitala, Uniunea Europeana (UE) si-a propus ca pana in anul 2030 sa realizeze 20% din productia globala de semiconductori, cu angajamentul de a aloca 43 miliarde de euro pentru investitii in aceasta industrie, incurajand totodata statele membre sa isi dezvolte strategii nationale de construire a capacitatilor industriale si de productie.